Cover image

© iStock

Economie

'Golden State' Californië is onbetaalbaar geworden, zelfs de middenklasse vertrekt

Tussen juli van 2016 en juni 2017 hebben ruim 138.000 mensen Californië verlaten om elders hun tenten op te slaan. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau's American Community Survey. De reden moet niet ver gezocht worden: de ‘Golden State’ wordt stilaan onbetaalbaar voor iedereen, de rijken niet te na gesproken. 

Vooral mensen in de lagere inkomenscategorieën tot zelfs de middenklasse worden verplicht de staat te verlaten.

Een omgekeerd effect doet zich voor in Texas, dat 79.000 bijkomende burgers mocht verwelkomen. Ook Arizona en Nevada hebben aanzienlijke positieve migratiesaldi.

In een peiling van het PR-bureau Edelman bevestigt ruim 71% van de ondervraagden de 'zeer ernstige' problematiek van de torenhoge woonkosten in Californië, terwijl nog eens  49% er over denkt om de staat te verlaten.

5 van de 10 duurste huurmarkten

Vijf van de tien duurste Amerikaanse huurmarkten voor apprtementen met 1 slaapkamer bevinden zich in Californië, een staat die ook nog eens de hoogste inkomensbelastingen in de VS int en de hoogste accijnzen op benzine heeft.

De gemiddelde prijs voor een eengezinswoning in de staat Californië is er volgens de National Association of Realtors met 550.000 dollar (445.000 euro) nu meer dan dubbel zo hoog als in de rest van het land, waar een eengezinswoning nu gemiddeld 247.000 dollar (200.000 euro) kost.

1 miljoen euro voor huisje van 88m2

In de regio San Francisco is kost een eenvoudig huis van 88m2 in een goede wijk nu meer dan 1 miljoen euro. Wie een appartement met twee slaapkamers wil huren is snel 3.500 dollar (2.850 euro) of meer per maand kwijt . 

Dat de prijzen van de huizen en bouwgronden in Silicon Valley de pan uitrijzen, zal niemand verwonderen. De streek is de bakermat van Amerikaanse internetbedrijven en technologiereuzen zoals Google, Facebook en eBay. Bovendien ligt Silicon Valley in Californië, een staat met een pijlsnelle bevolkingsgroei. En zoals dat gaat in de economie, drijft de grote vraag naar woonruimte de prijzen op.