Cover image

© getty

Science

Sahara met maar liefst 10% gegroeid de jongste 100 jaar

De Sahara is de jongste 100 jaar met 10% groter geworden. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De Sahara, gelegen in Noord-Afrika, zou met tien procent gegroeid zijn in nog geen honderd jaar. Nu is het de grootste zandwoestijn op aarde, maar dat was niet altijd het geval. Samen met veel plantensoorten bestond de Sahara enkel uit Savanne. Dat was in de tijd van het Pleistoceen en het Holoceen.  

Zo’n 6.000 tot 4.000 jaar geleden vertoonde zich een onverwachte verwoestijning in de Sahara en Arabië waardoor het zoals nu een droge, zanderige vlakte is met weinig begroeiing. Toch bestaat slechts twintig procent uit zand, terwijl de rest rotsachtig is. Uit de studie Twentieth-Century Climate Change over Africa: Seasonal Hydroclimate Trends and Sahara Desert Expansion blijkt dat de verwoestijning de jongste 100 jaar snel gestegen is, vooral aan de noord- en zuidzijde van de Sahara.

Hoe komt dit nu? Volgens de studie speelt de klimaatverandering een grote rol. Zowel de mens als de natuur zelf dragen bij aan die verandering. De atmosferische circulatiecel ‘Hadleycel’ bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de lucht in de subtropen daalt. Indien de cel breder wordt, ervaren de subtropische woestijnen een noordwaartse groei. Sommige gebieden drogen hierdoor uit. 

Lees meer