Cover image

© EPA

Economie

Ook Wall Street laat zijn oog vallen op marihuana

Marihuana wordt voor de economie van de Verenigde Staten veel belangrijker dan ambachtelijke bieren. Dat zegt Jack Delaney, analist bij de nieuwssite Money Morning. In steeds meer Amerikaanse staten wordt medicinale en recreationele marihuana gelegaliseerd. Verwacht wordt dat de markt voor de verkoop van cannabis tegen eind dit decennium een omzet van ongeveer 23 miljard dollar zal bereiken, tegenover 10 miljard dollar vorig jaar.

Weliswaar werd gevreesd dat de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president de verdere ontwikkeling van de sector zou afremmen en Jeff Sessions, Amerikaans minister van justitie, een bijzonder repressief beleid zou introduceren. Inmiddels kan volgens Money Morning echter worden vastgesteld dat in het Amerikaanse budget voorlopig althans geen middelen meer zijn voorzien voor federale acties tegen medicinale marihuana.

Brouwers niet op de beurs

“Ooit waren de ambachtelijke bieren, net zoals marihuana, een nichemarkt,” benadrukt Jack Delaney. “Naarmate er meer bierproducenten kwamen, namen ook de verkopen toe. Ondanks nagenoeg een verdubbeling van de verkopen over een periode van vier jaar, blijken ambachtelijke bieren voor investeerders echter veel minder toegankelijk dan marihuana."

"Op de aandelenbeurzen zullen weinig lokale brouwers kunnen worden teruggevonden. Dat is niet het geval met cannabis, waar inmiddels wel al een aantal beursnoteringen zijn gerealiseerd." Verwezen wordt daarbij onder meer naar een initiatief zoals New Cannabis Ventures, dat een portfolio met zes Amerikaanse en negen Canadese ondernemingen met activiteiten in de sector omvat.

Delaney wijst er ook op dat inmiddels dertig Amerikaanse staten en het District of Columbia medicinale marihuana hebben gelegaliseerd, terwijl in acht staten ook recreationele cannabis is toegelaten.

“Er is geen twijfel meer dat marihuana uiteindelijk over het volledige grondgebied van de Verenigde Staten zal zijn gelegaliseerd,” zegt hij. “Er is alleen nog de vraag wanneer die volledige legalisering een feit zal zijn. In eerste instantie zal dat medicinale marihuana gebeuren, maar daarna zal ook snel het recreationele gebruik volgen. Op dat ogenblik zal in de Verenigde Staten een gigantische nieuwe economische markt wordt geopend.”

Netwerk

Een aantal investeerders hoopt daarmee volgens Delaney aanzienlijke winstmarges te kunnen opbouwen. Dat verklaart volgens hem de interesse die nu al in de sector kan worden vastgesteld. Ook in Wall Street kan onder meer met het netwerk Green Table een groeiende financiële interesse in marihuana worden opgemerkt.

Eén van de bedrijven in de portfolio van New Cannabis Ventures is  GrowGeneration, één van de grootste verkopers van teeltsystemen voor onder meer cannabis in de Verenigde Staten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 14,4 miljoen dollar.

Dat betekent een stijging met 80 procent tegenover het jaar voordien. Voor dit jaar wordt een verdere sterke groei tot 37 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. GrowGeneration verkoopt installaties voor de teelt van cannabis, zowel voor de private als commerciële markt, in vijftien locaties in de Amerikaanse staten Washington, Californië, Colorado, Nevada en Rhode Island.

Het bedrijf verkoopt onder meer potgrond, voedingsproducten en hulpsystemen, zoals verlichting en bevochtigingsinstallaties, om de teelt te stimuleren.

Het uitstekend financieel jaar kan volgens Darren Lampert, chief executive van GrowGeneration, worden toegeschreven aan de grote vraag en aan de verdere geografische dekking. Lampert wil ook de volgende twee jaar nog een sterke groei laten optekenen. Onder meer wil hij nieuwe activiteiten opstarten in staten zoals Oregon, Michigan, Massachusetts en Main. Uiteindelijk is het de bedoeling om winkels te openen in alle Amerikaanse staten waar cannabis is gelegaliseerd.

GrowGeneration leed het voorbije jaar nog wel een verlies van bijna 1,1 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 45.575 dollar het jaar voordien. Daarbij verwijst Lampert echter naar de investeringen die werden gedaan in de uitbreiding van de activiteiten en de opening van nieuwe filialen.

De operationele winst liep met 48 procent op tot 3,3 miljoen dollar. Eind vorig jaar had het bedrijf met de uitgifte van aandelen en obligaties nog voor 5,2 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald.

Lees meer