Cover image

© Matt Safian via Unsplash

Economie

Helft van alle woningen in San Francisco nu duurder dan 1,3 miljoen euro

In San Francisco kostte de helft van alle woningen eind maart 1,6 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) of meer. Dat is een stijging van ruim 24% op één jaar tijd, blijkt uit berekeningen van de Paragon Real Estate Group.  Eind vorig jaar lag deze mediaan nog 100.000 dollar (81.000 euro) lager. 

De mediaan is een centrummaat, die aangeeft dat de helft van alle woningen duurder is dan 1,6 miljoen dollar en de andere helft goedkoper dan dat bedrag. Het is dus niet noodzakelijk de gemiddelde prijs.

Toch geeft de mediaan een goed beeld van de vastgoedgekte in San Francisco, die nu al jaren aan de gang is. De streek is de bakermat van Amerikaanse internetbedrijven en technologiereuzen zoals Google, Facebook en eBay. Bovendien ligt Silicon Valley in Californië, een staat met een pijlsnelle bevolkingsgroei. En zoals dat gaat in de economie, drijft de grote vraag naar woonruimte de prijzen op.

De vraag wordt volgens Paragon-CEO Patrick Carlisle ook nog eens aangedreven door de vrees voor komende rentestijgingen die leningen duurder zullen maken. De recente volatiliteit op de aandelenmarkten hebben tot nog toe weinig impact gehad op de lokale vastgoedmarkten, al is het volgens Carlisle nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken.

'Golden State' enkel nog voor de rijken?

De mediaan voor een eengezinswoning in de staat Californië is er volgens de National Association of Realtors met 540.000 dollar (445.000 euro) nu meer dan dubbel zo hoog als in de rest van het land, waar de mediaan voor een eengezinswoning op 248.000 dollar (200.000 euro) ligt.

Vorige maand raakte bekend dat steeds meer Californiërs geen andere mogelijkheid zien dan de staat te verlaten. Uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau's American Community Survey bleek dat tussen juli van 2016 en juni 2017 ruim 138.000 mensen Californië verlieten om elders hun tenten op te slaan. Vooral mensen in de lagere inkomenscategorieën tot zelfs de middenklasse worden verplicht de staat te verlaten.

In een peiling van het PR-bureau Edelman bevestigt ruim 71% van de ondervraagden de 'zeer ernstige' problematiek van de torenhoge woonkosten in Californië, terwijl nog eens  49% er over denkt om de staat te verlaten.

1 miljoen euro voor huisje van 88m2

In de regio San Francisco is kost een eenvoudig huis van 88m2 in een goede wijk nu meer dan 1 miljoen euro. Wie een appartement met twee slaapkamers wil huren is snel 3.500 dollar (2.850 euro) of meer per maand kwijt. 

5 van de 10 duurste huurmarkten

Ook vijf van de tien duurste Amerikaanse huurmarkten voor appartementen met 1 slaapkamer bevinden zich in Californië, een staat die ook nog eens de hoogste inkomensbelastingen in de VS int en de hoogste accijnzen op benzine heeft.