Cover image

© Pixabay

Politiek

Shetlandeilanden willen verder weg van Schotland

De Shetlandeilanden vormen een archipel in de Atlantische Oceaan, ten noordoosten van het Schotse vasteland. De archipel bestaat uit ongeveer 100 eilanden, waarvan er vijftien bewoond zijn. In totaal wonen er ongeveer 23.000 mensen.

De 15 eilanden vormen raadsgebieden (council areas) en lieutenancy areas van Schotland, wat betekent dat de Schotten er wel degelijk baas zijn. Die hebben alle belang bij tevreden Shetlanders, want die zitten op een zwarte goudmijn: olie die van Schotland een van de rijkste landen ter wereld moet maken.

Afstammelingen van de Vikings

Maar van grote liefde is er nooit sprake geweest. Dat komt vooral omdat 30% van de bewoners van de archipel rechtstreeks afstamt van de Vikings. De Shetlandeilanden liggen op 12 uur varen van het Schotse vasteland, maar de hoofdstad Lerwick, ligt dichter bij Oslo dan bij Londen. Vele Shetlanders denken dan ook dat het leven beter zou zijn onder Noorwegen, dan onder Schotland.

Tavish Scott is de politicus die Shetland in het parlement vertegenwoordigt. In 2014, toen de Schotten zich mochten uitspreken over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, pleitte hij ook voor een referendum voor de Shetlanders om zich uit te spreken over zelfbestuur. Zo ver kwam het nooit, maar Scott zet zijn strijd onverstoord verder.

Shetland ligt op landkaarten gewoon naast Schotland

Hij heeft nu een wetsvoorstel ingediend dat er voor moet zorgen dat de afstand tussen de Shetlandeilanden en het Schotse vasteland accuraat wordt weergegeven in officiële Schotse publicaties.

De Schotten hebben er namelijk een handje van weg om de eilanden op landkaarten een pak dichter bij het Schotse vasteland te plaatsten dan hun werkelijke ligging. Dat gebeurt meestal door de Shetlanden op dezelfde hoogte of zelfs rechts onder de Orkney-eilanden te plaatsen, die op hun beurt vlakbij de noordelijke kant van het Schotse vasteland liggen.

© scotlandinfo.eu

Werkelijkheid is iets anders

Google Maps doet een betere job en plaatst de Shetlandeilanden op hun werkelijke afstand. De eilanden liggen wel degelijk 160 km ten noorden van John O'Groats, Schotlands meest noordelijke punt en niet op hoogte van John O' Groats zoals in vele officiële publicaties wordt aangegeven. 

Tavish Scott: "Rekening houdend met het geld dat we de voorbije 40 jaar in de Schotse schatkist hebben gestort, wordt het verdomd tijd dat ze ons op de goede plek plaatsen."