Cover image

© MS

Politiek

"Opsplitsing van de staat Californië wordt in november aan de kiezer voorgelegd"

De kans dat de Amerikaanse staat Californië zich in drie delen opsplitst is toegenomen nu de lokale miljardair Tim Draper 600.000 handtekeningen heeft opgehaald om een referendum mogelijk te maken. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als wettelijk vereist.

Draper, een investeerder die zijn fortuin maakte met o.a. Hotmail en Skype en vandaag erg actief is met bitcoins, denkt dat zo’n splitsing vooral het onderwijs ten goede zou komen en ook de politieke macht in Sacramento - de  hoofdstad van de staat - sterk zou inperken. Volgens hem is het huidige Californië 'onregeerbaar' geworden.

Na verificatie van de 600.000 handtekeningen zullen de lokale autoriteiten de vraag naar alle waarschijnlijkheid bij de tussentijdse verkiezingen van november aan de kiezers voorleggen.

Draper haalde de mosterd bij Nigel Farage, de voormalige UKIP-leider die een groot aandeel had in de Brexit. Volgens Britse media zou Farage zich zelfs bereid hebben getoond om in de aanloop van het referendum campagne te voeren voor Draper. Farage is populair in rechtse Amerikaanse kringen dankzij zijn veelvuldige gastoptredens op Fox News. 

3 staten

Draper wil de staat Californië - de zesde economie ter wereld - opsplitsen in drie verschillende staten: 

-> Northern California (zone San Francisco, Sacramento en San Jose)

-> Southern California (San Diego)

-> California (Los Angeles).

De staten zouden daarna hun naam kunnen wijzigen als ze daarvoor kiezen.

50% + 1 volstaat

Volgens de Californische grondwet volstaat een eenvoudige meerderheid om een referendum te winnen. Bij winst zou het Amerikaanse Congres de wijziging wel nog moeten goedkeuren vanwege de belangrijke politieke en grondwettelijke gevolgen van zo'n splitsing.

Draper had in 2013 een gelijkaardig voorstel gelanceerd, om de staat in zes delen op te splitsen. Toen haalde hij onvoldoende handtekeningen binnen.

CAL3

Zijn campagne CAL 3 “wil de belangrijkste problemen van de staat oplossen: het gebrekkige schoolsysteem dat een impact heeft op het leven van 6 miljoen kinderen, de enorme belastingdruk in de staat, de steeds verder verslechterende infrastructuur en de rol van de overheid. Door de staat in drie delen op te splitsen zou de beslissingsneming naar regionale organen verhuizen die betere, eerlijkere en meer gepaste beslissingen kunnen nemen voor hun burgers.”

3 staten = drie keer zo veel problemen

Op de lokale nieuwszender ABC10 zegt Steven Maviglio, een politiek consultant voor de Democratische Partij, die in 2014 Drapers eerst plan al bestreed, dat de opsplitsing in 3 staten tot weinig meer zal leiden dan tot een verdrievoudiging van de problemen.