Cover image

© epa

Tech

Instagram zal dan toch voldoen aan de nieuwe GDPR-privacywet

Eerder deze week raakte bekend dat Instagram vanaf 25 mei misschien illegaal zou zijn in de Europese Unie, omdat het niet voldoet aan de nieuwe General Data Protection Regulation (GDPR) die vanaf dan gehanteerd zal worden. Instagram heeft tot nu geen functie waarmee gebruikers hun eigen gegevens van de app kunnen exporteren. In een reactie laat Instagram weten dat ze werken aan een oplossing.

In de nieuwe GDPR-privacywet van de Europese Unie staat dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zijn persoonlijke gegevens te kunnen exporteren van elke website, tot nu kan dat nog altijd niet bij Instagram. Facebook heeft zijn Download Your Information-tool, ondanks dat Instagram onderdeel is van Facebook heeft het sociale media platform niet zo een functie. Eerder deze week raakte bekend dat daardoor Instagram vanaf 25 mei misschien illegaal is in de EU. Maar de app werkt aan een oplossing.

“We werken aan tool waarmee onze gebruikers een kopie van hun data en gegevens kunnen downloaden”, dat zegt een woordvoerder van Instagram aan TechCrunch. Met die tool zullen gebruikers alles wat ze ooit hebben gedeeld op Instagram kunnen bijhouden. Zo krijgen gebruikers ook de kans om hun account te verwijderen zonder dat hun foto's, video's en berichten verloren gaan.

Deadline

Instagram komt niet in de problemen als de functie er is voor 25 mei. Het sociale media platform moet dus werken met een deadline die niet meer veraf is. De app zal dan wel voldoen aan de nieuwe Europese GDPR-privacywet die organisaties verplicht om zo een functie te hebben.

Instagram bestaat al 8 jaar en heeft ondertussen meer dan 800 miljoen gebruikers. Dat is de voornaamste reden waarom er veel kritiek kwam omdat het socialemediaplatform niet zo een functie heeft.

GDPR-privacywet

General Data Protection Regulation (GDPR) is de nieuwe privacywet van de Europese Unie die op 25 mei ingaat. Die nieuwe privacywet houdt in dat burgers van de Europese Unie het recht hebben om hun persoonlijke gegevens te beheren. Elke organisatie moet verplicht kunnen aantonen welke gegevens ze verzamelen, waarvoor ze die data gebruiken en hoe ze onze gegevens beveiligen.

De GDPR-privacywet neemt ook meer maatregelen tegen hackers en datalekken. Zo zal er altijd toestemming gevraagd moeten worden om onze persoonlijke gegevens te verzamelen en te gebruiken. Ook heeft iedereen het recht om zich volledig te verwijderen uit elke database. Het laat nationale autoriteiten ook toe om boetes uit te schrijven aan wie die wet overtreedt.

Lees meer