Cover image
Travel & Food

2017 was recordjaar voor Vlaamse toeristensector

2017 was een recordjaar voor de Vlaamse toerismesector. Na de aanslagen van 2016 in Brussel daalde het aantal bezoeken en overnachtingen in ons land aanzienlijk, maar de sector heeft zich dus herpakt. In 2017 genereerde de Vlaamse toerismesector bijna miljoen meer toeristische inkomsten dan in 2016. Dat hebben we grotendeels te danken aan buitenlandse toeristen.

In 2017 kwamen er 8 procent meer toeristen naar Vlaanderen dan in 2016. Dat is zo’n 2 procent meer dan in 2015, het vorige recordjaar. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in een persbericht.

De sector slaagde er vorig jaar in om zo’n 12,8 miljoen euro op te brengen. De terugkeer van toeristen uit het buitenland is daar de belangrijkste reden voor. Het aantal buitenlandse toeristen steeg vorig jaar met 13 procent vergeleken met 2016. Het Europese gemiddelde staat op 11 procent.

Zomermaanden en najaar

Vorig jaar hadden we in Vlaanderen zo’n 30,7 miljoen hotelovernachtingen. Dat is 6 procent of 1,6 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat hebben we vooral aan de buitenlandse toeristen te danken. We nemen een stijging waar van 11 procent vergeleken met 2016.

Tijdens de zomermaanden en in het najaar kwamen de meeste buitenlandse toeristen naar Vlaanderen. 

Hongarije, Zwitserland en Duitsland 

Uit bijna alle Europese landen kwamen in 2017 meer mensen naar Vlaanderen. Er is sprake van uitschieters uit Hongarije (+ 37 procent), Zwitserland (+ 16 procent) en Duitsland (+ 14 procent). De opvallendste stijgers buiten Europa zijn Brazilië (+ 48 procent) en Rusland (+ 34 procent).

Weyts tevreden 

Weyts is naar eigen zeggen tevreden met de trend: “De moeilijke periode is voorbij: we groeien weer fors, dankzij het harde werk van Toerisme Vlaanderen en vooral de toeristische sector zelf. We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben niet gepanikeerd."

"Na de aanslagen van 22 maart 2016 zijn we beginnen timmeren aan een herstelstrategie. Daarin hebben we vooral gefocust we op onze Vlaamse troeven, waaronder onze gastronomie, ons kunstpatrimonium en onze wielercultuur. Die veerkracht werpt nu zijn vruchten af."

Lees meer