Cover image

© Getty Images

Politiek

Iraanse minister Buitenlandse Zaken: "Als VS uit het nucleaire akkoord stappen, zal de reactie niet aangenaam zijn"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif was zondag te gast op de Amerikaanse nieuwszender CBS. In het programma “Face the Nation” vertelde Zarif dat indien de Verenigde Staten beslissen om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen, de reactie ‘niet aangenaam’ zal zijn.

De Islamitische Republiek zal haar kernactiviteiten dan met veel grotere snelheid heropstarten, aldus de Iraniër. Hij zei evenwel dat dit niet betekent dat Iran kernwapens zal ontwikkelen, omdat zijn land ‘nooit een kernbom heeft willen maken.”

De Washington Post schrijft dan weer dat Iraanse officials hebben gezegd dat in afwezigheid van een akkoord Iran unaniumcentrifuges zou installeren die materiaal kunnen produceren om kernwapens te ontwikkelen.

Zarif: VS hebben akkoord al geschonden

Volgens Zarif hebben de Verenigde Staten het akkoord al geschonden door de economische partners van Iran te ontraden zaken te doen met Teheran. “De rest van de wereld kan niet verwachten dat we unilateraal en eenzijdig een akkoord implementeren dat al geschonden is,” besloot hij.

Op 12 mei moet president Trump beslissen of het Iran-akkoord opnieuw voor zes maanden wordt verlengd. Hij heeft al verschillende keren aangegeven dat niet te zullen doen. 

De benoeming van 2 haviken

Ook de recente benoemingen van de 'haviken' John Bolton en Mike Pompeo op sleutelposten van de Amerikaanse buitenlandpolitiek wijzen in elk geval in die richting. Bolton wil 'een regimewissel' in Iran, Pompeo was altijd al tegen het akkoord met Iran gekant.

Wat werd in 2013 beslist?

In 2013 sloten Iran, de P5 (VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) en Duitsland in Genève een akkoord dat moest voorkomen dat Iran kernwapens maakt. De Islamitische Republiek kreeg in ruil een tijdelijke en gedeeltelijke opheffing van economische sancties. 

Israël

Dat akkoord stuitte op grote tegenstand van Israël en premier Nethanyahu. ‘De wereld werd vandaag een gevaarlijker plek omdat ‘s werelds gevaarlijkste regime een grote stap voorwaarts heeft gezet richting de ontwikkeling van ‘s werelds meest gevaarlijke wapen,’ had Nethanyahu in 2013 gezegd.

Die laatste kon het absoluut niet vinden met president Obama, maar hij heeft sinds de verkiezing van Donald Trump de banden met Washington opnieuw aangehaald en daarbij opmerkelijke resultaten geboekt. Zo heeft Trump o.a. beloofd de ambassade van de VS naar Jeruzalem te zullen verhuizen en stapten beide landen uit een reeks commissies van de Verenigde Naties.