Cover image

© EPA

Economie

Hoe grote techbedrijven het globale platteland koloniseren

In alle stilte heeft Amazon in India een app op de markt gezet die plattelandsbewoners moet toelaten nieuws en sportwedstrijden  te kunnen volgen. De app heet niet toevallig ‘Internet’ en werkt op een ‘lite browser’ (2MB vs. 21MB).

Amazon treedt daarmee in de voetsporen van Facebooks ‘Internet.org’ en hoopt dus de plattelandsgebieden beter toegang te geven tot internet en uiteindelijk ook tot... de vele producten van Amazon.

De strijd om de Indiase boer

Het Indiase platteland blijft een enorme, onaangeroerde en concurrentiële markt.

Want hoewel vandaag al 391 miljoen Indiërs toegang hebben tot internet - dat zijn er meer dan Amerikanen en enkel minder dan Chinezen - heeft meer dan 70% van de bevolking nog steeds geen internet.

Niet voor niets zijn zowel Amazon als Walmart momenteel in een bittere strijd gewikkeld voor de overname van Flipkart, India’s grootste e-commercebedrijf.

Amazon hoopt dus niet enkel meer Indiërs online te krijgen, het bedrijf van Jeff Bezos wil deze mensen na verloop van tijd uiteraard ook zijn vele producten gaan aanbieden.

India is dus een ‘klassieke opkomende economie’ met een groeiende mobiele bevolking, de voorkeursbestemming van grote techbedrijven wiens eigen thuismarkten al verzadigd zijn.

Een sociale missie?

Grote techbedrijven doen wat ook bedrijven uit andere sectoren doen, met dat verschil dat de eerstgenoemden de opkomende economieën kunnen bewerken onder het voorwendsel ‘een sociale missie’ te volbrengen.

Uiteraard is het goed om internet tot bij mensen te brengen die dat niet hebben. Maar wanneer dat internet wordt verdeeld en gemonitord door één enkel privé-bedrijf, is er naast belangenvermenging ook sprake van een inbreuk op de netneutraliteit.

Amazon is niet de enige die zich daar weinig van aantrekt. Google stuurt ruimteballons de lucht in om de connectie op het platteland zowat overal ter wereld verbeteren. Facebook.org doet hetzelfde in 63 landen.

In één land is ‘Internet.org’ niet beschikbaar en dat is opmerkelijk genoeg India - waar de telecomwaakhond besliste dat de voorwaarden voor niet-discriminatoire toegang werden geschonden. Maar waar Facebook faalde, lijkt Amazon voorlopig wel door de mazen van het Indiase net te glippen.