Cover image

© Zozo.com

Economie

Heeft een Japanner de oplossing voor tsunami van online bestelde kledij die wordt teruggestuurd?

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa wil met zijn online platform Zozotown een vooraanstaande positie verwerven in de wereldwijde modesector. Centraal in die ambities staat het concept Zozosuit, dat het voor het publiek gemakkelijk moet maken om online mode te vinden die perfect aan de individuele lichaamsafmetingen zal beantwoorden.

Zozosuit bstaat immers uit een pak dat nauw op het lichaam aansluit en volledig met sensoren is uitgerust om een extreem accuraat beeld van het lichaam te creëren. Op basis van die modellen zou Zozotown aan de klant een assortiment kunnen aanbieden dat perfect aan de geregistreerde maten beantwoordt.

Drempel

“Consumenten kunnen met de Zozosuit en hun smartphone een scan van hun eigen lichaam maken,” verduidelijkt Yusaku Maezawa. “Die gegevens kunnen online naar Zozotown worden doorgestuurd. Op die manier hoeft de klant bij digitale bestellingen niet langer te vrezen een maat gekozen te hebben die uiteindelijk toch niet blijkt te passen."

Dit aanbod kan volgens de Japanse ondernemer niet alleen voor de huidige groep online shoppers een belangrijk hulpmiddel zijn, maar kan ook consumenten aantrekken die digitaal winkelen tot nu toe overdreven complex vonden.

Zozotown is een dochter van het Japanse concern Start Today, dat door Maezawa wordt gecontroleerd. Volgens de Japanse ondernemer moet het bedrijf over een periode van tien jaar een omzetniveau van 5 biljoen yen (46 miljard dollar) kunnen bereiken. Dat betekent meer dan een vervijfvoudiging tegenover het huidige inkomstenniveau.

Amazon

Maezawa zegt te verwachten dat zijn onderneming over die periode ook een plaats bij de tien grootste textielfabrikanten van de wereld zal verwerven. De Japanse ondernemer maakte daarbij ook bekend dat de Zozosuit in juli wereldwijd in zeventig landen zal worden verdeeld. Tegen maart volgend jaar denkt hij zes tot tien miljoen exemplaren te kunnen distribueren.

Vaak moeten klanten van online modewinkels vaststellen dat de geleverde kleding uiteindelijk minder goed blijkt te passen dan ze hadden verwacht. Daardoor wordt de sector met een grote terugname geconfronteerd.

Om het probleem aan te pakken kocht ook Amazon vorig jaar al het bedrijf Body Labs, dat aan de klant de mogelijkheid biedt om van zichzelf een digitale avatar te maken om virtuele kleding te passen.

Lees meer