Cover image

© Architects Valode & Pistre

Economie

Monaco doet een Dubai

In Monaco nadert de realisatie van het landwinningsproject Portier Cove een belangrijke mijlpaal. Tegen het midden van het volgend decennium moet dat project de mediterrane stadstaat met ongeveer zes vierkante kilometer uitbreiden. De werken aan het complex, dat een investering vergt van ongeveer 2,4 miljard dollar, gingen twee jaar geleden van start, maar voorlopig kon daarvan nog niet veel worden gemerkt.

Er werden de voorbije periode immers vooral duizenden tonnen Siciliaans zand in de haven van Monte Carlo gestort, maar de aannemers wijzen erop dat die werken grotendeels achter de rug zijn en Portier Cove nu snel uit de zee zal oprijzen. Om de bezoekers niet te storen, worden de werken tijdens de zomer wel opgeschort.

Grondgebied

Met Portier Cove zal het grondgebied van het prinsdom met ongeveer 3 procent worden uitgebreid. Het complex omvat honderdtwintig luxeflats, tien villa’s en een zeepromenade in het verlengde Monte-Carlo Beach, samen met een haven die door de beroemde architect Renzo Piano werd uitgetekend.

Portier Cove moet vooral een oplossing bieden voor het vastgoedtekort waarmee Monaco wordt geconfronteerd en waardoor de stad inmiddels tot de duurste residentiële vastgoedmarkt van de hele wereld is uitgegroeid. Portier Cove is het tweede landwinningsgebied van Monaco, nadat in de jaren zeventig ook al de wijk Fontvieille werd gebouwd op terreinen die op de zee waren veroverd.

Landwinningsgebieden vormen voor Monaco de enige mogelijkheden op uitbreiding. Het prinsdom weigert immers oudere panden af te breken om plaats te maken voor nieuwe hoogbouw.

Uitstootneutraal

Het prinsdom hoopt met Portier Cove een exclusief publiek te kunnen aanspreken. In de stad wordt een gemiddelde vastgoedprijs van ongeveer 5.600 dollar per vierkante voet betaald. De prijzen van de villa’s van Portier Cove - met oppervlaktes tot 16.000 vierkante voet - zouden echter nog 30 procent duurder worden.

Er wordt ook rekening gehouden met een biedingsoorlog, die de prijs nog sterker zou kunnen opdrijven. Critici verwijzen anderzijds echter ook naar The World, een luxe landwinningsproject in Dubai, dat echter uiteindelijk op een financiële ramp is uitgedraaid.

Jean-Luc Nguyen, directeur van het offshore uitbreidingsproject in Monaco, wijst echter op duidelijke verschillen. “The World draaide vooral rond de verwezenlijking van superlatieven,” merkt hij op. “Portier Cove is daarentegen een belangrijke pijler van de ambities van Monaco om tegen het midden van deze eeuw een uitstootneutraal land te worden."

"Onder meer is het gebied alleen toegankelijk voor voetgangers. Er komen oplaadstations voor elektrische fietsen, terwijl 40 procent van het energieverbruik door duurzame bronnen zal worden gedekt. Onder meer de temperatuur van het zeewater zal voor de verwarming en koeling worden ingezet.”

Lees meer