Cover image

© Getty Images

Tech

Bubbel of niet? NASDAQ breekt alle records

De beurswaarde van Apple bedroeg maandag bij het sluiten van de technologiebeurs Nasdaq niet minder dan 943 miljard dollar. Het lijkt er steeds meer op dat het bedrijf van wijlen Steve Jobs als eerste de kaap van de 1.000 miljard zal slopen. Mede dankzij de forse koersstijging van het aandeel Apple sinds eind april, noteert de technologiebeurs nu op een recordniveau.

Ook de overname van het codeplatform GitHub voor 7,5 miljard dollar door Microsoft eerder deze week jaagde de Nasdaq verder de hoogte in. Als gevolg daarvan noteert dinsdag ook de Europe’s Stoxx technology index 2% hoger en op zijn hoogste niveau sinds 2001.

Een niet onopgemerkte prestatie gezien de andere beurzen goed blijven presteren, maar ver van hun recordniveaus noteren. Tel daarbij dat amper enkele weken geleden - in de nasleep van het schandaal rond Facebook - werd gedacht dat de dominante Amerikaanse techbedrijven de beurzen net naar beneden zouden halen.

Dank u, Donald Trump

Maar de kwartaalresultaten van deze techbedrijven blijven verbazen en ook de verwachtingen zijn goed. De techreuzen hebben maximaal geprofiteerd van de belastingverlagingen van Donald Trump en zitten op massa’s cash die ze nu gedeeltelijk of geheel naar de VS kunnen repatriëren.

Verder hebben investeerders het gevoel dat techaandelen minder kwetsbaar zijn voor geopolitieke spanningen en de aangekondigde rentestijgingen, net omdat ze over grote cashvoorraden beschikken. Maar boven alles belonen investeerders de ongeëvenaarde dominantie van de Amerikaanse techbedrijven. Een dominantie waarvoor blijkbaar geen prijs te hoog is. 

Bubbel of niet?

Tel daarbij dat velen vinden dat groeibedrijven als Amazon en Netflix nog sterk ondergewaardeerd zijn en er is geenszins sprake van een scenario vergelijkbaar met dat van de dotcombubbel van 2001, toen de waarde van bedrijven op een veelvoud van hun verliezen werd berekend.

De consensus onder experts is eerder dat de techaandelen duur zijn, maar niet overdreven. Verder hebben managers van investeringsfondsen weinig keuze: al wie geen FANG (Facebook - Apple -Netflix - Google) in portefeuille heeft, is de voorbije jaren veel inkomsten misgelopen en heeft zich op concurrentieel vlak in nesten gewerkt.  

Een correctie?

Toch blijft het risico van een correctie bestaan. In maart schreef Steen Jakobsen, de Chief Investment Officer van de Saxo Bank, in een e-mail aan deze redactie dat een 'winter van de technologie' dreigt, die kan worden vergeleken met wat in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw gebeurde.

Volgens de Deen is de perceptie over technologie in verhouding tot de realiteit van wat technologie echt kan nooit in de geschiedenis groter geweest dan vandaag en is er een extreem naïef geloof in de ‘goedaardige’ natuur ervan. Dat betekent uiteraard niet dat technologie geen goede zaken kan realiseren of productief kan zijn, maar de verwachtingen over wat mogelijk is en wanneer zijn volgens hem totaal niet meer in verhouding tot de realiteit.

Maar zelfs met een correctie van 10 tot 20% blijft de waardering van deze groepen adembenemend.