Cover image

© iStock

Economie

Wat zijn toepassingen van blockchain naast bitcoin en andere cryptomunten?

Blockchain is tegenwoordig een vast begrip in de techwereld. Het is algemeen geweten dat bitcoin en andere cryptomunten draaien op deze technologie, maar wat kan blockchain daarnaast eigenlijk nog?

Blockchain is de nieuwe baanbrekende technologie om transacties uit te voeren van digitale munten, zoals bitcoin of belangrijke gegevens. (Wil je weten wat blockchain precies is? Lees dan zeker dit artikel.)

‘Smart contracts’ (in zorgsector)

Bij zogenoemde ‘Smart contracts’ op basis van blockchain worden contracten geconverteerd in computercodes. Ze worden bewaard en gekopieerd in het blockchain-systeem en worden gecontroleerd door het netwerk van computer dat de blockchain beheert. Het is dus erg veilig om op deze manier een contract te sluiten, aangezien de code onmogelijk te kraken is, en bovendien is er geen tussenpersoon nodig naast de twee partijen die het contract sluiten.

Met ‘Smart contracts’ kunnen er bijvoorbeeld officieel afspraken gemaakt worden tussen zorgverzekeraars en klanten. Op het moment waarop de patiënt of zorgbehoevende bijvoorbeeld de zorg krijgt, kan het slimme contract bovengehaald worden.

In het contract staat onder andere ook vastgelegd of de zorgbehoevende al dan niet verzekerd is. Als dat het geval is, wordt die automatisch vergoed. Tijdrovende procedures met verzekeringskantoren behoren voortaan dus tot het verleden.

(Wat de andere voordelen van blockchain zijn, kan je hier lezen.)

Patiëntgegevens

Na onderzoeken en analyses in ziekenhuislaboratoria worden de patiëntgegevens nog steeds per post verstuurd naar andere ziekenhuizen of (huis)dokters. Daarna moeten die handmatig ingevoerd worden in de computer. Het proces is dus traag en gevoelig voor foutjes. Bovendien kost het best veel geld.

Als hiervoor blockchain-technologie gebruikt wordt, verloopt het proces sneller en goedkoper en fouten worden onmogelijk.

Auteursrechten

Componisten, schrijvers, journalisten en auteurs kunnen hun auteursrechten ook opslaan in een blockchain-database. Als iemand gebruikmaakt van een tekst, kan de vergoeding automatisch doorgestuurd worden naar de auteur. Daarmee wordt een tussenpersoon, die zich over de auteursrechten moet buigen, overbodig.

De vluchtelingencrisis opvangen

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft vorig jaar naar meer dan 10.000 Syrische vluchtelingen cryptovaluta-gebaseerde bonnen gestuurd. Parity Technologies werkte daarvoor samen met Ethereum-medeoprichter Gavin Wood en het blockchain-bedrijf Datarella. Dat meldt de blockchainnieuwssite CoinDesk. Door het initiatief kregen duizenden vluchtelingen de mogelijkheid om eten te kopen.

In 2017 zei António Guterres, als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties, al dat de vluchtelingencrisis “het grootste humanitaire struikelblok van onze tijd” zou worden. Dankzij de blockchain-technologie kunnen internationale regeltjes en bureaucratie omzeild worden om vluchtelingen van middelen te voorzien. 

Verkiezingsfraude tegengaan

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 wordt verkiezingsfraude wereldwijd als één van de meest ernstige bedreigingen van de democratie gezien.

De blockchain-technologie leent zich ertoe om een elektronisch stemsysteem met identificatie uit te bouwen dat onmogelijk te hacken is. Omdat de database herhaaldelijk gekopieerd wordt, kan er niet met de verkiezingsresultaten gesjoemeld worden. Er bestaat al een startup die zich hierover buigt: Follow My Vote.

Lees meer