Cover image

© iStock

Economie

Facebook test lasers die snel internet de lucht in schieten

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft een methode getest waarin met laser-technologie een snelle draadloze internetverbinding kan worden gerealiseerd tussen een grondstation en een vliegtuig in de lucht. Dat heeft Yael Maguire, directeur engineering bij Facebook, gemeld. De verbinding liet over een afstand van negen kilometer in beide richtingen een snelheid van tien gigabit per seconde registreren.

Het experiment toont dat de technologie mogelijk kan worden ingezet om ultrasnel internet op afgelegen locaties te brengen. Eerder al had Facebook plannen gemeld om drones in te zetten om de verbindingen te garanderen, maar van die plannen werd uiteindelijk afgezien.

Tegenslagen

“De wereld telt nog altijd vier miljard inwoners die geen toegang hebben tot het internet,” benadrukt Yael Maguire. “Dat is de reden waarom Facebook, samen met vele andere bedrijven en overheden, zware investeringen doet om de drie barrières voor een algemene internet-toegang voor de wereldbevolking te kunnen realiseren."

"Om die doelstellingen te kunnen realiseren, moet echter een betaalbare technologie op een gemakkelijke manier toegankelijk worden gemaakt. Ook zal de technologie nog bij grotere delen van de wereldbevolking moeten worden gepromoot.”

“Een gedeelte van die inspanningen werden geïnvesteerd in de ontwikkeling van innoverende connectiviteit, zoals Aquila, een platform dat met drones een platform voor online verbindingen moest uitbouwen,” betoogt Maguire. “Dat project kon wel een aantal realisaties optekenen, maar werd ook met belangrijke tegenslagen geconfronteerd."

"Toen Aquila vier jaar geleden werd opgestart, bleken slechts weinig partijen over expertise terzake te beschikken. Bovendien bleek iedereen onafhankelijk van elkaar te werken. Daarnaast moest ook worden vastgesteld dat het project door technisch en geografische beperkingen moeilijk zoals gepland zou kunnen worden opgezet.”

Airbus

“Daarom besliste het bedrijf om helemaal opnieuw te beginnen en te investeren in de bouwblokken die nodig waren om de technologie te laten functioneren,” zegt Maguire. “In eerste instantie moest daarbij een geschikt vliegtuig worden gebouwd. Daarvoor kon beroep worden gedaan op het team van Facebook in Bridgewater in Groot-Brittannië."

"Op die manier konden we aantonen dat het geplande design ook in praktijk kon functioneren, waarbij tevens twee testvluchten konden worden uitgevoerd. Daarnaast konden met het gebruik van millimeter wave technologie over een afstand van zeven kilometer een recordtransfer van 40 gigabits per seconde in beide richtingen worden opgetekend.”

“Het is boeiend te kunnen vaststellen dat leidende bedrijven uit de luchtvaart eveneens interesse in de technologie beginnen te tonen, met inbegrip van het ontwerp en de bouw van nieuwe vliegtuigen voor grote hoogtes,” benadrukt Maguire nog.

“Rekening houdend met deze ontwikkelingen heeft Facebook uiteindelijk beslist niet langer inspanningen te doen voor het ontwerp van een eigen vliegtuig. De vestiging in Bridgewater zal dan ook worden gesloten. In de toekomst zal er voor het project daarentegen met partners zoals vliegtuigbouwer Airbus worden samengewerkt."

Lees meer