Cover image

© Boeing

Economie

Londen - New York in 2 uur? Boeing heeft een plan …

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing denkt aan een toestel dat hypersonisch passagiersvervoer mogelijk zou moeten maken. Dat heeft de Amerikaanse maatschappij aangekondigd. Uiteindelijk zou het toestel met een snelheid van 3.800 mijl per uur - bijna vijf keer de snelheid van het geluid - de afstand tussen Londen en New York in twee amper twee uur moeten kunnen overbruggen.

Het huidige record voor een commerciële trans-Atlantische passagiersvlucht staat op naam van de Frans-Britse Concorde, die dezelfde afstand in twee uur en tweeënvijftig minuten kon afleggen. Een vlucht tussen de Verenigde Staten en Tokio zou met het nieuwe concept van Boeing tot drie uur beperkt kunnen worden.

Zakenreizigers

“Op dit ogenblik moet voor een vlucht met een traditioneel subsonisch vliegtuig tussen Londen en New York met een tijdsbestek van ongeveer zes uur en vijfenveertig minuten rekening worden gehouden,” benadrukt Kevin Bowcutt, hoofd van de onderzoeksdivisie hypersonische vliegtuigen bij Boeing.

“Supersonische vluchten zijn uiteraard veel sneller, maar bieden toch niet de mogelijkheid om op één dag over de Atlantische Oceaan heen en weer te vliegen. Voor zakenreizigers of militaire missies, waar tijd werkelijk belangrijk is, kunnen die mogelijkheden bijzonder interessant zijn. Met Mach 5 kunnen die ambities worden gerealiseerd.”

Boeing zegt te schatten dat het hypersonisch vliegtuig ten vroegste op het einde van de jaren dertig zijn debuut op de commerciële markt zal kunnen maken. “Vermoedelijk zal de daadwerkelijke introductie van het vliegtuig wellicht pas een decennium later gebeuren,” wordt eraan toegevoegd.

Militair

De Amerikaanse constructeur heeft zijn onderzoek naar hypersonische luchtvaart de voorbije maanden gevoelig uitgebreid. In januari werden de ontwerpen gepresenteerd van een militaire jet voor verkenningsoperaties die in staat zou kunnen zijn om Mach 5 te halen. Dat vliegtuig zou volgens experts mogelijk over vijf jaar al in gebruik kunnen worden genomen.

“Technologisch zou het mogelijk zijn om binnen tien jaar een militair hypersonisch vliegtuig op de markt te brengen,” erkent ook Kevin Bowcutt. “De commerciële luchtvaart is echter veel complexer van karakter. Daar moet niet alleen met economische omstandigheden rekeningen worden gehouden, maar moet ook gekeken worden naar wettelijke en ecologische voorwaarden.”

In februari dit jaar maakte een team van de Chinese Academy of Sciences bekend plannen te hebben ontwikkeld voor de bouw van een vliegtuig dat een snelheid van meer dan 5.300 mijl per uur zou kunnen halen. Dat toestel zou een reis tussen Peking en New York, die momenteel nog meer dan dertien uur in beslag neemt, tot twee uur herleiden.

Lees meer