Cover image

© Screenshot Vudu

Economie

Het geheime wapen van Walmart? Een streaming videodienst...

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft plannen om een streaming videodienst te lanceren en zo de concurrentie aan te gaan met Netflix en Amazon Prime. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde ICT-vaksite The Information op basis van niet bij naam genoemde bronnen.

Walmart zou volgens insiders een betaalde streaming videodienst in de markt zetten met een startprijs van 8 dollar per maand. Dat is goedkoper dan wat Netflix (11 à 14 dollar) en Amazon Prime (9 dollar) vandaag in de VS aan hun abonnees aanrekenen.

Walmart is al eigenaar van de videodienst Vudu, die zo’n 100.000 films in portefeuille heeft, maar de dienst is er nooit in geslaagd een significant marktaandeel te verwerven. Begin 2018 had zo'n 5% van de Amerikaanse bevolking een abonnement bij Vudu, vergeleken met 50% bij Netflix en 29% bij Amazon Prime, aldus berekeningen van Statista.

Ook zou sprake zijn van een gratis dienst, al zouden de films daar regelmatig worden onderbroken door reclame. Maar net in die categorie werd het voorbije jaar bij Vudu een toename van 56% in het aantal kijkuren opgemeten.

Het persagentschap Bloomberg noemde Vudu begin dit jaar dan ook 'het geheime wapen' van Walmart in zijn strijd met Amazon. Te geheim misschien, want de meeste Amerikanen hebben nog nooit van Vudu gehoord, zoals uit onderstaande grafiek blijkt.

Walmart mikt volgens The Information vooral op kijkers in het midden van de Verenigde Staten. Uit onderzoek moet blijken dat daar een grotere appetijt bestaat voor een goedkoop streamingabonnement.