Cover image

© EPA

Politiek

Amazon VK-baas waarschuwt voor 'burgerlijke onrust' bij harde Brexit

Indien de Europese Unie voor 29 maart 2019 geen akkoord sluiten omtrent de Brexit, dan breekt er binnen twee weken maatschappelijke onrust uit in het land. Dat heeft Doug Gurr, de topman van de Amerikaanse webwinkel Amazon in het Verenigd Koninkrijk , gezegd tegen de nieuwe brexitonderhandelaar Dominic Raab. 

Raab (foto boven) volgde recent de opgestapte brexitminister David Davies op. Deze laatste was het oneens met de koers van premier Theresa May. Raab organiseerde recent een samenkomst van bedrijfsleiders op het landgoed Chevening in Kent, waarop ook Gurr was uitgenodigd. Andere gasten, onder wie Barclays-topman Ian Cheshire, Lloyd's-CEO Inga Beale en Sinead Lynch, die Shell UK leidt, reageerden met verbazing op de uitspraak van Gurr. Velen zien in de uitspraak een manoeuvre om de regering May verder onder druk te zetten.

Amazon wil voorlopig weinig kwijt over het voorval en bevestigt de uitspraak van Gurr niet. "We overwegen verschillende scenario's - zelfs zeer onwaarschijnlijke - opdat we onze klanten kunnen blijven ondersteunen", zegt een woordvoerder van Amazon in The Guardian.

Volgens Raab kunnen de Britten in oktober al een deal sluiten met de Europese Unie en is 80% van de Brexitdeal al geregeld. Wel bereidt de overheid zich ook voor op een hard-Brexit.  

De kwestie Ierland

Ook maandag werd nog eens duidelijk dat de Ierse kwestie het grootste obstakel in de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk blijft. Ierland stevent ook af op een confrontatie met de Wereldhandelsorganisatie WHO. De regels van de WHO vereisen dat Ierland en de EU verplicht worden een harde grens te installeren eens het VK als een ‘derde land’ wordt beschouwd.

De eventuele terugkeer van een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland blijkt iedereen angst in te boezemen. De Britse regering en leiders in Dublin en Belfast hebben allemaal herhaaldelijk gezegd dat grensposten en fysieke controles - synoniem voor de chaos en conflicten van de Troubles - niet zullen terugkeren.

Critici wijzen er echter op dat het ontbreken van de grens onverenigbaar is met de Britse belofte om de douane-unie met de Europese Unie te verlaten. De Ierse regering wil ook na de Brexit een speciale status voor Noord-Ierland, dat effectief in de douane-unie zou moeten worden gehouden.