Cover image

© Getty Images

Economie

Tesla vraagt geld terug aan leveranciers

De elektrischewagenbouwer Tesla vraagt in een schrijven aan een reeks leveranciers om een aanzienlijk deel van het geld terug te storten dat Tesla daar sinds 2016 heeft uitgegeven. 

Volgens Tesla is de teruggave nodig om het bedrijf winstgevend te maken en moet de vraag beschouwd worden als een investering in de toekomst van de relatie tussen beide partijen. Hoeveel leveranciers dat schrijven hebben ontvangen is niet duidelijk.

Ook klanten vragen geld terug

De memo doet vragen rijzen over de cashpositie van Tesla, die de voorbije weken verder lijkt te hebben geleden onder de poging om de productie van zijn Model 3 aan te zwengelen. Het bedrijf slaagde er vorig kwartaal voor de eerste keer in om 5.000 Tesla’s op een week te produceren, een doelstelling die verwezenlijkt moest worden wil het bedrijf cash blijven genereren.

Ondertussen vragen steeds meer mensen die een Model 3 bestelden wel  hun geld terug. De wagen zou oorspronkelijk 35.000 dollar kosten, maar dat bedrag zou nu al dichtbij de 50.000 dollar liggen.

De marges in de auto-industrie zijn uiterst klein en volgens insiders bewijst de vraag dat het bedrijf erg bekommerd lijkt om zijn eigen winstgevendheid, maar zich weinig aantrekt van de winstgevendheid van zijn leveranciers. Dat onderhandelingen op het scherp van de snee worden gevoerd is niets nieuws, maar dat een bedrijf geld terug vraagt is dat wel.

© Ddw

"Bedrijf is wanhopig"

In de Wall Street Journal zegt Dennis Virag, die 40 jaar ervaring heeft als consultant in de auto-industrie, dat Tesla op die manier zijn leveranciers en toekomstige leveringen in gevaar kan brengen. Volgens hem toont dit enkel aan hoe wanhopig het bedrijf is geworden.

Tegen alle berekeningen in houdt Tesla-topman Elon Musk vol dat hij geen vers geld meer wil ophalen en dat hij dankzij het productieritme van het Model 3 al in tweede semester van dit jaar al winstgevend kan worden.

Consulent Moody’s zegt te verwachten dat de onderneming dit jaar op de markten nog 2 miljard dollar zal moeten ophalen. Goldman Sachs maakt zelfs gewag van een bedrag van 10 miljard dollar tot het einde van dit decennium om de verdere groei van Tesla te kunnen garanderen.

Volgens Tesla zelf gaat het om een beperkte actie (< 10 leveranciers) en gaat het om een standaard praktijk binnen de auto-industrie.