Cover image

© Flickr/ Stephen Marquard

Tech

Robot gaat journalisten helpen foto's zoeken

De Amerikaanse fotodienst Getty Images zet artificiële intelligentie in om journalisten te helpen foto’s te kiezen bij hun nieuwsberichten. Gebruikers kunnen zelf een reeks filters pré-installeren, waarna een algoritme foto’s gaat kiezen in functie van trefwoorden.

De ‘Panels by Getty Images’-software begint te werken eens de redacteur zijn tekst in het daarvoor bestemde vak heeft gekopieerd. De tool werkt als een foto-editor: hij leest de tekst en probeert te begrijpen waar het over gaat. Daarna worden een aantal suggesties gedaan op basis van wat onder de tekst werd begrepen. De journalist kan daarna verdere aanpassingen maken indien nodig.

110 miljoen foto's

De database van Getty Images bevat 110 miljoen foto’s, wat het zoeken zeker niet vergemakkelijkt. Vooral het zoeken naar interessante foto’s bij meer algemene onderwerpen als ‘tienerdepressie’ of ‘ziekenhuiswachttijden’ is tijdrovend. De A.I. wil de redacteur daarbij helpen, maar deze laatste behoudt uiteraard altijd het laatste woord. 

Journalisten werken onder steeds grotere tijdsdruk: ze moeten meer en sneller publiceren en daarbij vechten ze steeds opnieuw om de aandacht van de consument. Getty wil met deze A.I.-tool het werk van de journalisten dus wat vergemakkelijken (lees: versnellen).

Het algoritme werd ontwikkeld op basis van een analyse van eerder gepubliceerde artikels en de foto’s die daarbij werden gebruikt.

Lees meer