Cover image

© EPA/Julien Warnand

Economie

Start-up haalt 1 miljard dollar op om nieuw videoformaat te lanceren

De Amerikaanse media-ondernemer Jeffrey Katzenberg, een gewezen topman van bedrijven zoals Disney en DreamWorks, heeft de nieuwe onderneming NewTV gelanceerd. Het investeringsplatform WndrCo van Katzenberg heeft voor het project bij diverse partijen een kapitaal van 1 miljard dollar opgehaald. NewTV moet volgens de initiatiefnemer aan de gebruiker de mogelijkheid kunnen bieden om korte videoprogramma’s of afleveringen van professionele kwaliteit te bekijken.

Het platform zou daarbij content met een lengte tussen vijf en tien minuten aanbieden. NewTV zal worden geleid door Meg Whitman, voormalig chief executive van Hewlett-Packard en eBay. Katzenberg wordt voorzitter van de onderneming.

Nieuw concept

Katzenberg haalde het kapitaal voor NewTV op bij verschillende investeerders. Onder meer de Chinese internetgroep Alibaba en de Amerikaanse bank Goldman Sachs hebben een belang in het nieuwe bedrijf genomen. Ook een aantal Amerikaanse filmstudio’s hebben het nieuwe project gesteund, net zoals de eigenaars van Walmart en het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global.

Bedoeling is dat NewTV volgend jaar met zijn operaties van start gaat. Volgens sommige waarnemers wordt NewTV mogelijk een concurrent voor bedrijven zoals Netflix, Home Box Office (HBO) of Hulu, maar die suggesties worden door Katzenberg categoriek afgewezen. Hij maakt gewag van een compleet nieuw concept.

Mobiele platformen zoals smartphones

Daarbij verwijst Katzenberg naar de toenemende trend bij de consumenten om steeds meer content op mobiele platformen zoals smartphones te bekijken. Daarom wil NewTV volgens de initiatiefnemer programma’s in korte episodes in een abonnementsformule aan het publiek aanbieden.

Katzenberg benadrukt daarbij dat NewTV zelf geen eigen portefeuille met content zal uitbouwen en ook geen eigen materiaal zal produceren. Om kans op succes te hebben moet het platform volgens hem immers van bij de start zowel kwaliteit als kwantiteit kunnen aanbieden. “Dat kan alleen worden gerealiseerd worden door een samenwerking met bestaande aanbieders van content,” benadrukt hij.

Walmart

“Daarvoor zal beroep gedaan worden op een aantal partners,” betoogt Katzenberg. Om die reden werden onder meer Disney, 21st Century Fox, NBC Universal, Sony Pictures, Warner Media en Paramount als partner of financier aangetrokken."

Het opgehaalde kapitaal wordt dan ook voor 90 procent besteed aan licenties op de programma’s van deze bestaande aanbieders.

Opmerkelijk is ook de instap van investeerder Madrone Capital Partners, die wordt gecontroleerd door de groep Walton, eigenaar van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Er is immers al langer sprake dat Walmart aan de oprichting van een eigen videodienst zou werken om de concurrentie met partijen zoals Netflix en Amazon aan te gaan.

NewTV

Mark Burnett, voorzitter van World Television Group, zegt sterk in het nieuwe project van Katzenberg te geloven. “NewTV komt op het ideale ogenblik op de markt,” merkt hij op tegenover het magazine Variety.

“Men moet immers vaststellen dat het publiek het grootste deel van zijn mediacontent op smartphones consumeert,” merkt hij op. “Wanneer het platform content van hoge kwaliteit presenteert, zal NewTV ongetwijfeld een betalend publiek vinden.”

Burnett wijst daarbij ook naar het verleden van Jeffrey Katzenberg, die volgens hem heeft getoond een goed inzicht te hebben in projecten die tot een groot succes kunnen uitgroeien.

Lees meer