Cover image

© EPA-EFE/Tannen Maury

Economie

10 miljoenste Ford Mustang rolt van de band

Ford heeft een mijlpaal bereikt in de geschiedenis van de Amerikaanse en wereldwijde autosector. In een fabriek in Detroit is immers het tien miljoenste exemplaar van de Ford Mustang, één van de meest opmerkelijke symbolen van de Amerikaanse economie en samenleving, geproduceerd.

De verkoop van het model heeft inmiddels zelf ook een keerpunt bereikt. De afzet op de binnenlandse markt neemt weliswaar af, maar daarentegen worden op de internationale markt stijgende verkopen opgetekend. Het ontwerp van de originele Ford Mustang was van de hand van John Najjar en Philip Thomas Clark.

Affectie

“De Ford Mustang is zowel in de Verenigde Staten als Duitsland de best verkochte sportwagen,” verduidelijkt Jim Hackett, chief executive van Ford. John Heitmann, docent autogeschiedenis aan de University of Dayton, kan zich naar eigen zeggen geen andere wagen indenken die op een betere manier een beeld kan creëren van de affectie die de Amerikaanse bevolking voor de auto heeft."

"De Ford Mustang werd oorspronkelijk op de markt gebracht met een imago dat de vrijheid voor de open ruimte weerspiegelde. Het model was niet toevallig genoemd naar een wild paard dat nog steeds vrij in de Amerikaanse natuur leeft."

De Ford Mustang maakte zijn debuut in het midden van de jaren zestig van de voorbije eeuw. Vanuit technisch standpunt was het model oorspronkelijk zeker niet op de markt gebracht als een wagen die vooral met kracht en hoge snelheden moest opvallen.

“De Ford Mustang was daarentegen één van de eerste zogenaamde pony-cars, een kleinere en betaalbare verwant van de echte sportwagens die vooral op een jonger publiek - vooral ook vrouwen - was gericht,” aldus autojournalist Joseph Szczesny.

“Toch werd de Mustang nagenoeg onmiddellijk een icoon. Dat was ook gedeeltelijk te danken aan een marketingcampagne, die met de hedendaagse lancering van de iPhone zou kunnen wedijveren.”

“De auto werd in 1964 op de New York World’s Fair gelanceerd, waarmee Ford alle andere constructeurs, die hun nieuwe modellen pas later op het jaar presenteerden, het nakijken gaf,” zegt Szczesny. “Er was bovendien vooraf een grote hype over de Mustang gecreëerd, zodat alle journalisten al lange tijd naar de uiteindelijke lancering aan het uitkijken waren.”


© Getty Images

Filmcarrière

Autohistoricus Bob Merlis, die als tiener de lancering van de Mustang meemaakte, wijst erop dat de Mustang een groot contrast vormde met de vierkante, logge stationwagens die bij de Amerikaanse gezinnen destijds populair waren. Ook Merlis maakt gewag van een gevoel van vrijheid.

De populariteit bij het brede publiek weerspiegelde zich ook al snel in de filmwereld. Al in 1964 maakte de auto zijn debuut in de Bond-film Goldfinger met James Bond. Vier jaar later maakte de film Bullitt met Steve McQueen de wagen onsterfelijk. Het model werd in 1966 ook het onderwerp van de song Mustang Sally van Wilson Pickett.

Om de productie van tien miljoen exemplaren te vieren, werd trouwens een beperkte editie van de Bullitt Mustang gelanceerd. De auto werd officieel voorgesteld door Molly McQueen, kleindochter van wijlen Steve McQueen.

Ford wijst er ook op dat het allereerste verkochte exemplaar van de Mustang nog steeds in bezit van zijn originele eigenaar is.

Lees meer