Cover image

© Screenshot ABC news

Politiek

Het einde van kettingmigratie? Ouders Melania Trump nu ook Amerikaanse staatsburgers

Viktor en Amalija Knavs, de ouders van de Amerikaanse First Lady Melania Trump, hebben donderdag  in Manhattan de eed afgelegd als Amerikaanse staatsburgers. Beide leven al een tijd in de Verenigde Staten.

Het echtpaar Knavs (links op de foto naast hun advocaat) is afkomstig uit Svenica, een industriële stad in toenmalig communistisch Joegoslavië, dat later Slovenië werd. Viktor was er autoverkoper en zijn echtgenote fabrieksarbeidster.

Viktor Knavs is 74 en daarmee 2 jaar ouder dan zijn schoonzoon Donald Trump. Amalija Knavs is 73. Hun dochter Melanija Knavs (48) veranderde haar naam in Melania Knauss, eens ze als fotomodel begon te werken. 

© Getty Images

'Green card'

Ze arriveerde in 1996 in de VS met een toeristenvisum, dat later zou worden omgezet in een H-1B werkvisum voor mensen met uitzonderlijk talent. Een deel van haar inkomsten zou vanwege haar status toen illegaal zijn verkregen

Melania Knauss ontmoette Donald Trump in 1998 en werd in 2005 zijn derde vrouw, nadat ze in 2001 een 'green card' had bekomen. De ‘green card’ is ook de makkelijkste weg naar Amerikaans burgerschap, het zogenaamde ‘citizenship’, dat haar in 2006 is toegekend.

Kettingmigratie

Hoewel hun advocaat geen details kwijt wou, wordt vermoed dat het koppel het staatsburgerschap heeft verkregen omdat hun dochter al staatsburger was. Het gaat om een proces dat door de president steevast als ‘kettingmigratie’ wordt omschreven en waarbij Amerikaanse staatsburgers als sponsor optreden voor familieleden die naar de VS wensen te immigreren.

Tijdens zijn State of the Union had Trump nog gezegd dat kettingmigratie en de ‘green card lottery’ ‘een katalysator voor terrorisme’ zijn.

De regering Trump gaat ondertussen onverminderd voort met het bemoeilijken van immigratie. Naast mensen die illegaal het land binnenkomen, worden ook mensen die legaal in het land zijn steeds vaker geviseerd.

Lees meer