Cover image

© istock

Economie

10 bedrijven die wereldmarktleider waren en vandaag niet meer bestaan

McDonald's, Samsung, Coca-Cola, Facebook, ... Het lijkt wel alsof ons hele leven beheerst wordt door grote merken. Maar sommige van die bedrijven, die vroeger o zo machtig waren, bestaan intussen niet meer. Hier zijn er 10.

1. Compaq

Lang geleden was er een computerfabrikant met de naam Compaq. Ze waren in de jaren 80 en de jaren 90 één van de grootste verkopers van pc’s in de hele wereld. Maar in 2002 fuseerde het bedrijf met de Hewlett-Packard Corp. en dat betekende uiteindelijk het einde van Compaq. Het mooie liedje duurde niet lang. Zo bestond Compaq amper 20 jaar (1982-2002) voor ze opgeslokt werden door HP onder leiding van de toenmalige HP-CEO Carly Fiorina, die het marktaandeel van haar bedrijf zo groot mogelijk trachtte te maken.

(De 6 geheimen van een ijzersterke cv, lees je hier.)

2. PaineWebber

PaineWebber is nooit de grootste makelaardij op Wallstreet geweest, maar ze stonden wel zelfzeker met hun hoofd boven water. Het werd in 1880 opgericht door William Alfred Paine en Wallace G. Webber. PaineWebber heeft in de jaren 30 een fraudeschandaal overleefd en tegen 1980 had het 161 filialen in 42 Amerikaanse staten en zes kantoren in Azië en Europa. In 2000 fuseerde PaineWebber met UBS AG om UBS PaineWebber te worden, maar in 2003 werd wat van PaineWebber overschoot, gedropt en de nieuwe naam werd UBS Wealth Management USA.

(Steden die ten dode opgeschreven zijn, kan je hier bekijken.)

3. Merry-Go-Round

Op het einde van de jaren 80 en in het begin van de jaren 90 was Merry-Go-Round hét bedrijf op Wall Street en in de suburbs. Het kledingbedrijf was vooral populair bij tieners. Hun 536 winkels droegen vier van de volgende namen: Merry-Go-Round, Dejaiz, Cignal en Chess King. Helaas raakten in het midden van de jaren 90 v-neck shirts en bandana bloesjes uit de mode. Het bedrijf was erg gebonden aan tijdelijke trends en kon niet van zijn oubollig imago af geraken. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Merry-Go-Round overkop ging. In 1994 ging het bedrijf failliet en in 1996 stopte het volledig met bestaan.

(Waarom attitude belangrijker is dan intelligentie, lees je hier.)

4. Eastern Airlines

Eastern begon in het midden van de jaren 20 als een bezorger van brieven voor de U.S. Postal Service. Maar door overnames en uitbreidingen slaagde Eastern er tegen de jaren 50 in om de marktleider te worden op het vlak van binnenlands reizen in de Verenigde Staten. In de jaren 70 mocht Eastern Airlines zich rekenen tot de vier grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Maar na de Air Transportation Deregulation Act van 1978 kregen ze het erg lastig bij Eastern. Het begon ook erg slecht te gaan met de relatie tussen het management en de directie enerzijds en de werknemers, vakbonden en arbeiders anderzijds. In 1989 werd Eastern Airlines na een lange strijd failliet verklaard. Het ging destijds om het grootste failliet in de Amerikaanse luchtvaartindustrie. In 1991 hield Eastern Airlines voor altijd op met bestaan.

5. Enron

Er zijn weinig bedrijven die zo’n spectaculaire groei én val doorgemaakt hebben als dit energiebedrijf uit Houston. Enron had ongeveer 22.000 werknemers en zou in 2000 ongeveer 111 miljard dollar binnengehaald hebben. Niet veel later kwam er echter een gigantische fraudezaak op het vlak van boekhouding aan het licht. Enron is in de VS nu het symbool van fraude in bedrijven en corruptie. In 2001 werd het bedrijf failliet verklaard. Het gaat nog steeds om het grootste faillissement in de geschiedenis van de VS.

6. Pan Am

Pan American World Airways, of Pan Am, was een internationale vliegmaatschappij, die tussen 1927 en 1991 operationeel was. Schulden van meer dan een decennium en oplopende financiële verliezen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het bedrijf failliet verklaard werd. Hoewel Pan Am al meer dan 27 jaar niet meer bestaat, kennen veel Amerikanen het bedrijf nog. Het blauwe, ronde logo heeft zo’n indruk gemaakt dat het tegenwoordig nog vaak op designerreistassen gezet wordt als teken van luxe en reizen.

7. Standard Oil

Standard Oil was tussen 1870 en 1911 operationeel. Het was één van de meest dominante oliebedrijven in de wereld tot de Sherman Anti-Trust Act ingevoerd werd in 1890. In 1911 heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist dat Standard Oil de Act overtreden had door aan overdreven lage prijzen te handelen en zo hun concurrenten te verslaan. Het resultaat was dat Standard Oil uiteen viel. Er zijn drie bedrijven uit voortgekomen, die we tegenwoordig nog kennen: Chevron, Exxon Mobil en ConocoPhillips.

8. Arthur Andersen

Arthur Andersen bestond tussen 1913 en 2002 en was jarenlang de marktleider op het vlak van boekhouding en juridische raadgeving. Het bedrijf behoorde ooit tot 'Big 8' en de 'Big 5' van boekhoudingbedrijven. De ondergang van Arthur Andersen had veel te maken met het feit dat ze raadgever waren van Enron (zie boven). Het bedrijf verloor haar geloofwaardigheid als boekhouder van Enron na een reeks illegale praktijken uitgehaald te hebben voor Enron. In 2002 heeft Arthur Andersen vrijwillig haar toelatingen opgegeven om boekhoudingen te mogen doen voor andere bedrijven, nadat het schuldig bevonden wordt van criminele feiten. Het resultaat was het faillissement en ongeveer 85.000 mensen verloren hun job.

9. General Foods Corp.

Twee van de bekendste producten van General Foods Corp. waren Sanka decafeïne koffie en Tang. General Foods Corp. bleef maar uitbreiden en bedrijven overnemen, zoals Kool-Aid, de Burger Chef restaurantketen en Oscar Mayer. Maar op het einde van 1985 werd General Foods Corp. zelf overgenomen door Philip Morris, wat later hernoemd wordt tot Altria Group. Toen Philip Morris in 1988 Kraft in handen kreeg, fuseerden de twee bedrijven. 

10. DeLorean Motor Co.

Ken je de auto nog die in Back to the Future-films gebruikt werd? Dat was een goede oude DeLorean. De DeLorean Motor Co. werd in 1975 opgericht door John DeLorean. Zijn vleugeldeur werd het trademark van het bedrijf. Toch was er niet veel vraag naar de DMC-12 sportauto, ondanks de intense reclame die voor het voertuig gemaakt werd. In 1982 werd DeLorean Motor onder curatele gesteld met het faillissement als resultaat.

Lees meer