Cover image

© EPA

Politiek

Technologie is vooral een geschenk voor dictators en autocraten

In de vroege dagen van het internet leefde de hoop dat de transparantie die sociale media met zich meebrachten vrijheid en democratie zouden promoten. 20 jaar later is het tegenovergestelde waar.

Dat schrijft politiek wetenschapper Ian Bremmer van de Eurasia Group en auteur van het boek “Us vs. Them: The Failure of Globalism” in een rapport aan zijn klanten. Technologie geeft despoten de mogelijkheden nieuwe middelen te introduceren die hen toelaten hun macht verder te bestendigen en uit te breiden.

Tijdens en na de Koude Oorlog werd algemeen verondersteld dat kennis (van informatie) mensen macht gaf en dat mensen die voor zichzelf kunnen denken en niet als papegaaien het mainstream discours herhalen “tikkende tijdbommen binnen autoritaire regimes waren”. Terecht, zegt Bremmer, want het is dankzij deze mensen dat het IJzeren Gordijn viel en de Sovjet-Unie implodeerde. Ook Tiananmen en de Arabische Lente bevestigden voormelde stelling.

Toen kwam Syrië

Maar de Syrische revolutie betekende een kantelmoment, denkt Bremmer nu. De Russische regering maakte honderden programmeurs vrij om met Syrische militairen te werken, met als doel de communicatie via sms en op sociale media te monitoren en exact te weten wie een bedreiging voor het regime vormde. Vandaag heeft president Bashar Assad die oorlog nagenoeg gewonnen.

Volgens Bremmer is het feit dat machtige autocraten op zeer efficiënte manier technologie kunnen inzetten om hun volk te controleren op geopolitiek vlak veel belangrijker dan het feit dat ze wapens kunnen kopen of zelfs het kolonialisme van weleer.

China wordt hét model

Bremmer haalt tenslotte China als voorbeeld aan, waar de vooruitgang in gezichtsherkenningstechnologie en Big Data het aantal protesten tegen de overheid gevoelig heeft doen dalen.

 “Wanneer iedereen in een gegevensbank staat geregistreerd en men onmiddellijk weet wie in het oog moet worden gehouden, krijg je ogenblikkelijk mindere zelfverklaarde vijanden.” 

De kans dat steeds meer opkomende economieën het Chinese voorbeeld zullen volgen is dan ook niet gering.

Lees meer