Cover image

© istock

Lifestyle

De 15 grootste fraudeurs op de Olympische Spelen

Er wordt gefluisterd dat verschillende Russische teams op de Olympische Spelen valsgespeeld hebben, onder wie gewichtheffers. Ze mochten uiteindelijk niet meer meedoen aan de competitie na een dopingschandaal. Maar vals spelen is helemaal niets nieuws op de Olympische Spelen. Van identiteitsfraude tot alcoholgebruik, dit zijn de 15 grootste schandalen op de competitie.

1. Dora Ratjen (Berlijn, 1936)

 • Nationaliteit: Duits
 • Sport: atletiek

Dora Ratjen kwam in 1939 op de Zomerspelen van Berlijn uit als vierde in de hoge sprong van de vrouwen. In 1939 brak ze het record hoogspringen tijdens het Europese Atletiekkampioenschap. Er was maar één probleem: Dora werd als meisje opgevoed, maar ze was eigenlijk geboren als man. Toen de organisatoren daarachter kwamen, werd ze gedwongen om haar medailles terug te geven. Verder werd haar record geschrapt en moest ze haar naam veranderen naar Heinrich.

2. Ortrun Enderlein (Grenoble, 1968)

 • Nationaliteit: Oost-Duits
 • Sport: sleeën

Het Oost-Duitse sleeteam was erg succesvol op de Olympische Spelen van 1968 in de Franse stad Grenoble. Ortrun Enderlen won de gouden medaille en haar teammaten eindigden tweede en vierde. Haar concurrenten waren echter achterdochtig omdat het team zich altijd pas vlak voor de wedstrijd liet zien en daarna bijna meteen vertrok. Wat bleek na een onderzoek? Het team verwarmde de rails van hun sleeën vlak voor de race om op die manier sneller te kunnen glijden. Het team werd gediskwalificeerd en moest zijn medailles teruggeven.

3. Boris Onischenko (Montreal, 1976)

 • Nationaliteit: Russisch
 • Sport: schermen

Onisjtsjenko, een militair uit het Rode Leger, nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976. In 1968 won hij zilver met het team; in 1972 won hij zilver in de individuele competitie en goud met het team. Tijdens de spelen van 1976 in Montréal werd hij echter bij het schermen gediskwalificeerd wegens valsspelen. Tijdens een gevecht tegen een Brit merkte de Britse kapitein Jeremy Fox op dat het wapen van Onischenko een treffer aangaf hoewel hij zijn tegenstander niet had geraakt. De Britten dienden een klacht in. Het bleek dat de degen van Onisjtsjenko gemanipuleerd was. In de handgreep van zijn wapen was een knop aangebracht waarmee hij de elektrische stroomkring kon sluiten die een treffer aanduidt - wat normaal enkel kan gebeuren wanneer de tip van het wapen contact maakt met de tegenstander. Onisjtsjenko werd gediskwalificeerd en het Sovjet-Russische team, groot favoriet voor het goud, werd uit de uitslag verwijderd. Zijn teamgenoten mochten wel verder deelnemen in de individuele competitie.

Het geval-Onisjenko was een "schandaal van de eerste orde". Hoewel hij enkel voor het schermen was gediskwalificeerd en in principe nog mocht deelnemen aan de volgende proef, zette de Sovjet-Russische ploegleiding Onisjtsjenko onmiddellijk uit de ploeg en op een vliegtuig terug naar Kiev. Dit betekende meteen het einde van zijn sportieve carrière.

4. Madeline De Jesus (Los Angeles, 1984)

 • Nationaliteit: Puerto Ricaans
 • Sport: atletiek

Madeline De Jesus werd in 1984 op de Olympische Spelen in Los Angeles getroffen door een peesblessure. Omdat ze schrik had niet aan de volgende wedstrijd te mogen of kunnen meedoen, bedacht ze een plan.

Haar tweelingzus Margaret, die ook een atlete was en naar Madeline keek vanuit het publiek, kreeg een speciale opdracht. De twee zussen ruilden van plaats voor de volgende ronde, wat het Puerto Ricaans team een groot voordeel opleverde. Toen de coach van Madeline erachter kwam, trok hij het hele team terug uit de competitie.

5. Ben Johnson (Seoul, 1988)

 • Nationaliteit: Canadees
 • Sport: atletiek

Johnson won op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul de gouden medaille voor de 100 meter sprint. Hij brak ook het wereldrecord. Helaas voor hem testte hij na de race positief op het gebruik van steroïden. Hij werd gedwongen om zijn medaille terug te geven, maar mocht wel aan andere wedstrijden nog deelnemen. Maar in 1993 werd Ben Johnson opnieuw betrapt op het gebruik van steroïden. Daarna werd hem voor het leven verboden om nog professioneel te sporten.

© wiki

6. Michelle Smith (Atlanta, 1996)

 • Nationaliteit: Iers
 • Sport: zwemmen

Michelle Smith schreef geschiedenis. Ze was de eerste Ierse vrouw die ooit een gouden medaille won in 1996. Ze ging na de Olympische Spelen in de Amerikaanse stad Atlanta naar huis met drie gouden medailles en een bronzen medaille. Later kwamen onderzoekers erachter dat Michelle Smith tijdens de wedstrijden alcohol gebruikt had om ervoor te zorgen dat haar urinetest vertekend was. Op die manier wou ze vermijden om positief te testen op haar drugstest. Ze mocht achteraf wel haar medailles houden.

7. Marion Jones (Sydney, 2000)

 • Nationaliteit: Amerikaan
 • Sport: atletiek

Marion Jones had veel succes op de Olympische Spelen in 2000 in de Australische stad Sydney. Ze won twee bronzen medailles en drie gouden medailles. Ze werd de eerste vrouw die op één wedstrijd atletiek zo veel medailles won. Jones ontkende altijd dat hij steroïden gebruikt had en ze heeft alle drugstests met glans doorstaan. Maar in 2007 gaf ze toch toe dat hij steroïden gebruikt had in de aanloop naar de Games van Sydney.

Ze raakte al haar medailles kwijt, mocht twee jaar lang niet meer aan de competitie deelnemen en moest zes maanden naar de gevangenis omdat ze gelogen had tegen federale aanklagers die het gebruik van prestatiebevorderende substanties onderzochten.

8. Zuid-Koreaanse, Indonesische en Chinese badmintonteams (Londen, 2012)

 • Nationaliteit: Zuid-Koreaans, Indonesisch en Chinees
 • Sport: badminton

Het gebeurt niet vaak dat professionele sporters met opzet verliezen, maar af en toe is het prijs. Acht badmintonspelers werden van de tribune gejoeld omdat ze met opzet het pluimpje in het net sloegen.

De Zuid-Koreaanse team, één Chinees team en één Indonesisch team werden gediskwalificeerd en ze werden ervan beschuldigd de sport badminton te misbruiken en te vernederen.

9. Cameron Van Der Burgh (Londen, 2012)

 • Nationaliteit: Zuid-Afrikaan
 • Sport: zwemmen

Cameron Van Der Burgh had goud gewonnen en een wereldrecord gebroken in de finale van de 100 meter borstslag op de Olympische Spelen in Londen van 2012. Later gaf hij toe dat hij tijdens de wedstrijd een aantal vlinderslagen gedaan had om zijn concurrenten voor te zijn. Nochtans mogen professionele zwemmers bij de borstslag maar één soort slag gebruiken, maar Van Der Burgh gebruikte er dus drie. Hij mocht zijn  medaille houden, maar vanaf nu worden zwemwedstrijden onder het water gefilmd om er zeker van te zijn dat niemand vals speelt.

10. Fred Lorz (St. Louis, 1904)

 • Nationaliteit: Amerikaan
 • Sport: atletiek

Fred Lorz won de maraton op de Olympische Spelen van 1904 in de Amerikaanse stad St. Louis. Hij eindigde met een tijd van drie uren en dertien minuten. De man met de zilveren medaille kwam ongeveer een kwartier later aan. Hij had al op de foto gestaan met Alice Roosevelt, de dochter van de toenmalige, Amerikaanse president Theodore Roosevelt.

Fred Lorz was zich al aan het voorbereiden op de medailleceremonie, maar net op tijd kwam men erachter dat Lorz bijna de helft van de racetijd niet in beeld was. Wat bleek nu: Lorz viel na 9 mijl of 14,5 kilometer uit de race en werd 11 mijl of bijna 18 kilometer verder afgezet door zijn trainer. Toen de auto het begaf, ging Lorz te voet verder naar het stadium. Hij werd door het publiek toegejuicht als winnaar en besloot om te doen alsof zijn neus bloedde. Fred Lorz beweerde later dat het maar "een grapje" was.

11. Ewa Klobukowska (Tokio, 1964)

 • Nationaliteit: Pools
 • Sport: atletiek

In 1964 werden geslachtstesten geïntroduceerd op de Olympische Spelen in Tokio. Daardoor verloor de sprintster Ewa Klobukowska, die een bronzen medaille gewonnen had, haar titels. De reden: “Ze heeft één chromosoom teveel.”

12. Hans-Gunnar Liljenwall (Mexico City, 1968)

 • Nationaliteit: Zweeds
 • Sport: moderne vijfkamp

1968 was het eerste jaar dat atleten een drugstest moesten laten afnemen op de Olympische Spelen. De moderne vijfkamper Hans-Gunnar Liljenwall moest zijn bronzen medaille uit de categorie schieten opnieuw afgeven. Toch had de atleet geen steroïden genomen. De Zweedse atleet werd de eerste persoon ooit die een drugstest niet doorkwam op de Olympische Spelen. Hij had twee biertjes gedronken om zijn zenuwen onder controle te krijgen voor de wedstrijd.

13. Dong Fanxiao (Sydney, 2000)

 • Nationaliteit: Chinees
 • Sport: gymnastiek

Turners zijn bijna altijd erg jong en sommige landen hebben minderjarige turners op de Olympische Spelen geïntroduceerd om toch maar te kunnen winnen. De zogezegd 17-jarige atlete Dong Fanxiao deed mee in het vrouwenteam van China op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Maar de jury was niet overtuigd dat de sportster wel effectief 17 jaar was. Uit haar officiële papieren bleek dat Dong Fanxiao inderdaad in 1983 geboren was, maar later, na verder onderzoek, raakte bekend dat ze eigenlijk in 186 geboren was en dus amper 14 jaar oud was. Het resultaat: China werd gedwongen om de bronzen medaille van haar team op te geven.

14. Bertil Sandstrom (Los Angeles, 1932)

 • Nationaliteit: Zweeds
 • Sport: dressuur

Bertil Sandstrom is officieel tweede geëindigd op de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. Maar een rechter besliste later dat hij “klikkende geluiden” maakte om zijn paard illegaal op te jagen. Sandstrom heeft die beschuldiging altijd ontkend en stelde dat het geluid kwam van zijn lederen laarzen die heen en weer bewogen. De rechtbank geloofde daar echter geen snars van en Sandstorm kreeg de laatste plaats in de race.

15. Park Si-Hun (Seoul, 1988)

 • Nationaliteit: Zuid-Koreaans
 • Sport: boksen

De Zuid-Koreaanse bokser Park Si-Hun was bijna twee keer bewusteloos geslagen en er werd gedreigd om hem te diskwalificeren omdat hij zichzelf niet behoorlijk verdedigde in de match tegen zijn Amerikaanse rivaal Roy Jones Jr. Uiteindelijk werd Park Si-Hun door de jury toch uitgeroepen tot winnaar en het publiek was in schok.

Uit een later onderzoek is gebleken dat drie van de vijf juryleden, die voor Park Si-Hun gestemd hadden, in de aanloop van de wedstrijd gedineerd hadden op kosten van Zuid-Koreaanse ambtenaren. Park Si-Hun werd zelf niet gestraft voor het voorval, maar de corrupte juryleden werden wel ontslagen.

Lees meer