Cover image

© Bloomberg Global Business Forum

Tech

Google zet Google Maps en Earth in tegen klimaatwijziging

Via een door Google speciaal daarvoor opgerichte site kunnen burgemeesters de CO2-uitstoot berekenen die het verkeer en de gebouwen in hun stad produceren, net als het potentieel van hernieuwbare energieën.

Internetzoekmachine Google gaat zijn kaartentechnologieën Google Maps en Google Earth inzetten in de strijd tegen de klimaatwijziging. Dat heef Rebecca Moore, de directeur van Google Earth, gezegd ter gelegenheid van het Global Business Forum 2018, een organisatie van Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York en stichter-eigenaar van het gelijknamige financiëledienstenbedrijf. 

Google’s “Innovate4Cities” tool - een website die is opgezet in samenwerking met Bloomberg Philanthropies en het Global Covenant of Mayors for Climate & Energy - zal tonen waar de CO2-uitstoot in een stad vandaan komt en hoe snel die toeneemt. Via de site kunnen burgemeesters de CO2-uitstoot monitoren die door het verkeer in hun stad wordt geproduceerd, maar ook de uitstoot die gebouwen produceren (airco en verwarming) en het potentieel van hernieuwbare energieën. Michael Bloomberg (foto boven) liet tijdens de conferentie meermaals opmerken dat al deze initiatieven uitgaan van de privé-sector en de steden zelf, omdat de regering Trump geen boodschap heeft aan de strijd tegen de klimaatwijziging en er ook geen geld voor uittrekt.

De klimaatverandering dreigt op drukke steden dubbel zoveel impact te hebben dan het platteland. Het probleem moet vooral worden toegeschreven aan de stedelijke hitte-eilanden, grote oppervlaktes beton en asfalt die de warmte vasthouden.

5 steden

5 steden zijn ondertussen betrokken in een proefproject. Het gaat om de Amerikaanse steden Pittsburgh en Pennsylvania, het Australische Melbourne, de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en Victoria, een stad in de buurt van het Canadese Victoria. Nog eens 100 steden hebben Google al laten weten mee te willen doen.

Via de site kan ook het potentieel worden berekend van zonnepanelen op de daken van een stad. In San José (Californië) is al een groot investeringsplan in zonnepanelen goedgekeurd aan de hand van de informatie die via de “Innovate4Cities” tool is verkregen.

“Met deze informatie kunnen burgemeesters gerichte maatregelen nemen in de strijd tegen de klimaatwijziging,” zei Moore.

9.000 steden willen wel, maar weten niet goed hoe

Volgens Maros Sefcovic, de vice-voorzitter van de Europese Commissie hebben meer dan 9.000 steden zich ertoe verbonden klimaatvriendelijke maatregelen door te voeren, maar hebben ze meestal geen idee hoe daarmee te beginnen. De Commissie gaf ook aan elk jaar 45 miljard te gaan besteden aan de strijd tegen de klimaatwijziging en dat vanaf 2021 tot 2027.

Lees meer