Cover image

© Getty Images

Politiek

"Britten moeten na Brexit 7 euro betalen om de EU te bezoeken"

Het nieuwe systeem is vergelijkbaar met dat van de ESTA, die Europese toeristen toelaat zonder visum naar de VS af te reizen.

Britse toeristen die na de Brexit de EU willen bezoeken, zullen daar een online aanvraagprocedure voor moeten invullen en 7 euro (6,2 Britse pond) betalen. Dat is een gevolg van een nieuw systeem voor mensen van buiten de Europese Unie, dat in 2021 in werking moet treden.

Ook EU-onderdanen die naar het VK reizen moeten controles ondergaan

Op de jaarlijkse conferentie van de Tory-partij, die dit jaar in Birmingham wordt gehouden, kondigde Theresa May dinsdag een plan aan, dat Europeanen die Groot-Brittannië willen bezoeken verplicht zich aan veiligheids- en strafregistercontroles te onderwerpen vooraleer ze in het land aankomen. May zei het vrij verkeer van mensen naar het VK definitief aan banden te willen leggen om de immigratie onder controle te brengen. Ze zei te verwachten dat ook Britse burgers die naar de EU reizen ook bepaalde regels zouden moeten naleven.

De EU verdedigt 2 principes: wederkerigheid en de niet-discriminatie tussen EU-onderdanen

Indien May haar plannen goedgekeurd krijgt, zou dit volgens EU-bronnen betekenen dat Britse burgers die de EU willen bezoeken online automatisch een aanvraag moeten invullen en een vergoeding van 7 euro moeten betalen vooraleer ze naar [een land van] de EU kunnen afreizen. Ze zouden dan een toestemming krijgen die drie jaar geldig is. Het systeem is vergelijkbaar met dat van de ESTA, die Europese toeristen toelaat zonder visum naar de VS af te reizen.

Dezelfde EU-bronnen bevestigen tegenover de krant Times of Londen dat het nieuwe migratiesysteem door het VK zal worden bepaald. “De EU van haar kant verdedigt in dit verband twee principes: wederkerigheid en de niet-discriminatie tussen EU-onderdanen. "

"EU doet geen toegevingen om Tory-partij te redden"

Guy Verhofstadt, de Brexit-coördinator voor het Europees Parlement, heeft al kritiek geuit op de plannen van de Britse regering om de vrijheid van verkeer te beëindigen. Die wil een op vaardigheden gebaseerd migratiesysteem invoeren, waarbij laaggeschoolde EU-burgers niet langer in het VK aan de slag zouden kunnen.

"De EU zal nooit discriminatie aanvaarden op basis van vaardigheden en nationaliteit," zei de Gentse liberaal. "We zullen nooit toegeven aan principes die onze unie ondermijnen. We zullen nooit de principes van het Europese project opgeven om in het VK een politieke partij te redden, die zelfs niet in staat is om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen voor de puinhoop die het met de Brexit heeft gecreëerd.”

Duitsland zag zich eerder deze week zelfs verplicht om de immigratieregels te versoepelen om zo meer werkenden uit derdewereldlanden aan te trekken. Duitsland kampt met grote tekorten aan arbeidskrachten in verschillende economische sectoren.

Lees meer