Cover image

© EPA

Politiek

EU-land valt voor Russen, populisten en anti-establishmentpartijen

In Letland wint de pro-Russische Harmoniepartij de verkiezingen. Een nieuwe populistische partij en een anti-corruptiepartij komen respectievelijk als tweede en derde uit de bus.

Omdat de media de voorbije dagen vooral oog hadden voor de politieke aardbeving in Brazilië, kregen de verkiezingen in Letland weinig aandacht. Maar ook daar zorgt de verkiezingsuitslag voor een grondverschuiving.

Letland maakte tot in 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en trad in 2004 toe tot de EUuropese Unie. De relatie tussen Letland en Rusland was nooit optimaal, maar die is na de Russische annexatie van de Krim nog meer bekoeld. De Russische president Poetin neemt het graag op voor de belangen van de etnische Russen in de Baltische staten, maar zowel Letland, Estland en Litouwen blijven beducht voor de toegenomen Russische militaire activiteit in de regio.

Pro-Russische Harmonie is nu de grootste partij van Letland

Het resultaat van de verkiezingen zal de bestaande spanningen met Moskou alvast niet doen afnemen. Niet enkel werden populistische en anti-establishmentpartijen de grote winnaars van het weekeinde, het is de pro-Russische Harmoniepartij die zich met 19% van de stemmen tot de grootste partij van het land mag kronen. Een nieuwe populistische partij en een anti-corruptiepartij kwamen respectievelijk als tweede en derde uit de bus.

De regerende coalitie - die uit drie partijen bestaat - haalde niet meer dan 27% van de stemmen. Zo kon de partij van premier Kucinskis minder dan 10 % van de kiezers overtuigen. Ze is nu de zesde partij van het land.

Kiezers toonden zich duidelijk verbolgen over de grote corruptie- en andere witwas-schandalen die de regerende coalitie hebben gekenmerkt.

Vraag is of de pro-Russen als vanouds uit regeringsdeelname zullen worden uitgesloten, omdat de andere politieke partijen uit principe altijd elke samenwerking met Harmonie hebben geweigerd.

Tusk waarschuwt voor 'een dramatisch keerpunt voor de ganse regio'

EU-voorzitter Donald Tusk had er in de aanloop van de verkiezingen nog voor gewaarschuwd dat de stembusgang in Letland een dramatisch keerpunt voor de ganse regio kan betekenen, omdat het om een eerste geval van succesvolle Russische inmenging in een EU-land zou gaan.

De standpunten van Harmonie zijn vaak dubbelzinnig. Zo wil de partij de economische banden met Rusland aanhalen en pleit ze voor een einde van de economische sancties tegen Moskou. Toch wil de partij niet langer de Navo of de EU verlaten. Maar in Brussel leeft de vrees dat een Letse regering waarvan Harmonie deel uitmaakt, snel onder de invloedssfeer van Moskou komt.

Volgens Tusk doet Rusland al wat het kan om de EU te ondermijnen. De Pool plaatste het onderwerp dan ook op de agenda van de volgende EU-top en dat in de nasleep van de affaire waarbij recent 4 Russische spionnen Nederland werden uitgezet.

Lees meer