Cover image

© Getty Images

Tech

Samsung heeft monsterkwartaal, met dank aan... Apple

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung Electronics heeft het voorbije kwartaal ruim 15 miljard dollar aan winst geboekt. Analisten schrijven dat succes vooral toe aan... Apple.

Samsung heeft nog geen details vrijgegeven over de kwartaalwinst, maar volgens analisten is de sterke prestatie (+ 20% in vergelijking met een jaar eerder) vooral het gevolg van de verkoop van geheugenchips en van de lucratieve marges die het bedrijf boekt in de divisie consumentenelektronica.

Zo is Samsung niet enkel de grootste chipsproducent wereldwijd, maar maakt het ook de flexibele schermen die in de nieuwe iPhones worden geïntegreerd. De verkoop van zulke schermen aan Apple zou in totaal goed zijn voor ruim 25 tot 30% van het zakencijfer dan Samsungs ‘display’-divisie. In elke iPhone zou voor meer dan 110 dollar aan onderdelen zitten die door Samsung worden geproduceerd.

Samsung profiteert van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Het lijkt er dus op dat het Koreaanse Samsung de vruchten plukt van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Samsung mag rekenen op bijkomende bestellingen van Amerikaanse bedrijven die niet langer in China willen bestellen omdat ze dan invoerbelastingen moeten betalen.

Samsung is er in geslaagd de tegenvallende verkopen in zijn smartphonedivisie te compenseren door de verkoop van onderdelen aan derde partijen. Als bedrijf brengt Samsung het er dus wel goed vanaf.

Spionage?

Ook bestaat de kans dat Samsung straks nog meer bestellingen mag gaan noteren. Een recent onderzoek van het zakenblad Bloomberg Businessweek bracht namelijk een grote spionagezaak aan het licht, waarbij Chinese onderaannemers microchips zouden hebben geplaatst in materiaal dat in totaal voor 30 verschillende Amerikaanse bedrijven was bestemd, waaronder Amazon en Apple. Hoewel alle betrokken bedrijven het bericht ontkennen, blijven veel vragen onbeantwoord. De aandelen van een reeks Chinese onderaannemers kregen vrijdag op de beurs dan ook rake klappen.

De vrees bestaat dat indien er daadwerkelijk vertrouwelijke informatie is buitgemaakt, nieuwe producten (sneller dan gewoonlijk) zouden kunnen worden gekopieerd, wat consumenten dan weer alternatieve mogelijkheden zou bieden en de verkoop van de  originele producenten zou schaden. De betrokken bedrijven zouden dan weer voor nieuwe investeringen komen te staan om de betrokken servers te vervangen.

Lees meer