Cover image

© Virgin Galactic

Tech

Branson: "Virgin Galactic binnen weken, niet maanden in de ruimte"

De eerste ruimtereizen zijn nabij, nu Virgin Galactic, het bedrijf van de Britse ondernemer Richard Branson, 'binnen weken, niet maanden' een bemande raket de ruimte in zal sturen.

De Britse ondernemer Richard Branson verwacht dat zijn onderneming Virgin Galactic binnen weken en niet maanden de ruimte zal verkennen. Dat heeft hij gezegd in een interview met de zakenzender CNBC. Volgens Branson is een commerciële ruimtevlucht dan ook een kwestie van maanden en niet van jaren.

"Iedereen wil de ruimte in"

Branson gaf toe in een hevige strijd te zijn gewikkeld met Jeff Bezos’ Blue Origin om als eerste betalende passagiers de ruimte in te brengen. De Britse ondernemer begon in 2004 via Virgin Galactic te investeren in de ruimtevaart en werd verondersteld in april van dit jaar zelf al een eerste reis te maken. Hoewel dat schema wat vertraging heeft opgelopen, is het volgens hem nog ‘een kwestie van maanden’. Hij is ondertussen ook klaar met zijn astronautenopleiding.

Branson koestert hoge verwachtingen voor zijn commerciële ruimtereizen: “Neem een kamer met 10 mensen en 8 daarvan zullen je zeggen dat ze maar al te graag zo’n ruimtereis zouden maken, indien ze er de financiële middelen toe hadden. Dus ik denk dat de markt voor mensen die als astronaut de ruimte willen bezoeken gigantisch is en dat we zoveel ruimteschepen moeten maken als daarvoor nodig is.”

Prijs zal dalen van 250.000 tot 40.000 of 50.000 dollar

Tickets voor een reis met het Virgin Galactic SpaceShip Two kosten voorlopig nog 250.000 dollar (218.000 euro), al verwacht Branson dat die prijs ‘ergens in het volgende decennium’ kan dalen tot 40.000 of 50.000 dollar. (35.000 tot 43.000 euro).

Als alles volgens plan verloopt stuurt Branson dus snel het Virgin Galactic SpaceShipTwo de ruimte in met twee piloten en zes passagiers.

Zeshonderd kandidaten - onder hen de acteurs Leonardo di Caprio en Ashton Kutcher, zangeres Sarah Brightman en ontwerper Philippe Starck - hebben dat kwart miljoen dollar voorschot al betaald om een van Bransons suborbitale ruimtevluchten te mogen meemaken. 

© Virgin Galactic

Daarbij bereikt het ruimtevaartuig de ruimte maar keert het terug naar aarde vooraleer het één omloop rond de planeet heeft uitgevoerd. Suborbitale vluchten zijn daarom een pak goedkoper dan orbitale vluchten, die tientallen miljoenen dollar kosten, omdat meer brandstof en meer energie nodig is en ook de infrastructuur om zulke raketten te lanceren een vermogen kost.

BofA- Merrill Lynch: Ruimtevaartsector zal uitgroeien tot markt van 23,5 miljard euro

De Amerikaanse zakenbank Bank of America Merrill Lynch schatte vorig jaar in een rapport dat de ruimtevaartsector de volgende drie decennia kan uitgroeien tot een markt van 23,5 miljard  euro.

Virgin Orbit, een spin-off van Virgin Galactic, bereidt ondertussen de lancering van kleine satellieten voor. Dat moet in december of januari gebeuren. Branson wil op die manier meewerken aan een wereld waarin iedereen steeds beter geconnecteerd is.

Lees meer