Cover image

© Getty Images

Politiek

Nikki Haley neemt ontslag als Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties

Het ontslag van Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, komt als een complete verrassing.

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft haar ontslag aangeboden en president Trump heeft dat ontslag aanvaard. Dat hebben beide in een gezamenlijke persconferentie meegedeeld.

Het nieuws komt voor velen in het departement Buitenlandse Zaken van de regering Trump als totaal onverwacht. Haley zou vorige week al haar voornemen om ontslag te nemen aan de president hebben meegedeeld. Ze verlaat de administratie Trump per 31 december 2018 en wil naar eigen zeggen na 8 intensieve jaren (6 als gouverneur en 2 als ambassadeur) 'een break' nemen van het publieke leven. Haley heeft nog geen plannen voor de toekomst. Wel bevestigde ze zekere geen kandidaat te zijn om in 2020 een gooi naar het presidentschap te doen.

Nikki Haley is de dochter van immigranten uit de Indiase deelstaat Punjab en is de voormalige Republikeinse gouverneur voor de staat South Carolina. Tijdens de presidentscampagne van 2016 kwam ze op voor senator Marco Rubio. Vier dagen na Trumps inhuldiging in januari 2017 werd ze benoemd tot Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Sceptisch tegenover de modus operandi van de Veiligheidsraad

Haley liet zich verschillende keren opmerken dor haar zeer sceptische houding tegenover het reilen en zeilen binnen de Veiligheidsraad. Onder haar bewind verlieten de VS de Mensenrechtenraad van de VN, een orgaan dat Haley als ‘de grootste miskleun van de VN’ bestempelde. Ook de manier waarop de VN de gang van zaken in het Midden-Oosten behandelt en meer specifiek de vooringenomenheid tegen Israël, kon ze niet appreciëren.

Toch wordt ze - samen met minister van Defensie James Mattis - beschouwd als een van de laatste gematigde stemmen in de administratie Trump.

"Trump is een zeer toegankelijk persoon"

In september schreef Haley nog een opiniestuk voor de Washington Post, waarin ze een anonieme schrijver, die zich tegen de gang van zaken binnen de regering Trump verzette, van antwoord diende.

"Ik ben het niet altijd eens met de president, maar wanneer onenigheid is is er een juiste manier om dat aan te klagen. Ik bel hem of probeer hem te zien.”

Ze omschreef Trump als iemand die zeer toegankelijk is en die niet eist dat iedereen het met hem eens is.

“Ik kan makkelijk met hem praten en doe dat ook vaak. Als ik het niet met hem eens ben en ik denk dat het voldoende belangrijk is, neem ik dat met hem op. En hij luistert.”

© Getty Images

Lees meer