Cover image

© EPA-EFE/Andy Rain

Politiek

Schots premier steunt tweede Brexit-referendum

De vijfendertig parlementsleden van de Scottish National Party (SNP) zouden in het Britse House of Commons ongetwijfeld unaniem voor een nieuw brexit-referendum stemmen. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon gezegd tijdens de algemene vergadering van de Scottish National Party in Glasgow. De uitspraken van Sturgeon zijn een steun voor de campagne People’s Vote, die hoopt om een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie alsnog te kunnen omkeren.

De brexit-onderhandelaars willen echter nog voor eind oktober een overeenkomst sluiten. Daardoor zou de brexit tegen november of december in een definitieve vorm kunnen worden gegoten.

Economie

De uitspraken van Nicola Sturgeon tonen volgens waarnemers duidelijk de tegenstand die de Schotse nationale partij tegen de brexit koestert. Gevreesd wordt immers dat een vertrek uit de Europese Unie nefast zou kunnen zijn voor de Schotse economie, die al met aanzienlijke problemen wordt geconfronteerd.

De partij had eerder duidelijk gemaakt zich niet tegen een tweede referendum te zullen verzetten, maar evolueert nu naar een actieve steun. Sturgeon waarschuwt dat Groot-Brittannië met een gebrekkig brexit-akkoord dreigt te zullen worden geconfronteerd.

De Schotse premier riep daarbij parlementsleden van alle partijen om naar betere alternatieven voor een vertrek uit de Europese Unie te zoeken. “In die omstandigheden zou ongetwijfeld de vraag naar een nieuw referendum toenemen,” aldus Sturgeon. “De parlementsleden van de Scottish National Party zouden daarvoor ongetwijfeld hun steun toezeggen.”

Labour lijkt verdeeld over steun aan een tweede referendum. Partijleider Jeremy Corbyn heeft het idee verworpen, maar brexit-schaduwminister Keir Starmer heeft al benadrukt de mogelijkheid op een nieuwe volksraadpleging niet uit te sluiten.

Onvoldoende

Waarnemers merken echter op dat voor een nieuw referendum ook minstens de hulp van een aantal conservatieve parlementsleden noodzakelijk zou blijken. Daarnaast wordt aangevoerd dat de steun voor een verlengd verblijf in de Europese Unie bij het publiek onvoldoende groot blijkt om een gegarandeerde ommekeer van de uitslag te kunnen verwachten.

People’s Vote heeft echter alvast verheugd gereageerd op de uitspraken van Sturgeon. “Er kan een duidelijk groeiende steun worden opgetekend om de kiezers de democratische mogelijkheden te bieden om de brexit te schrappen,” aldus woordvoerders van de beweging.

Bij de Schotse conservatieven was minder begrip voor Sturgeon. “Schotland heeft gekozen om in Groot-Brittannië te blijven en Groot-Brittannië heeft gekozen om de Europese Unie te verlaten,” aldus Adam Tomkins, woordvoerder van de Schotse conservatieven.

Lees meer