Cover image

© Getty Images

Economie

Dow Jones tuimelt 831 punten lager

De belangrijkste globale beursindexen gingen woensdag zwaar onderuit. In de VS kregen vooral de tech-aandelen rake klappen.

De Amerikaanse S&P 500 Information Technology Index heeft woensdag zijn slechtste dag in meer dan 7 jaar gekend. De aandelenindex ging 4,8% lager. Het was geleden van augustus 2011 dat zulke daling nog was genoteerd. Alle 65 bedrijven die de index vormen eindigden de dag lager. Ook de Dow Jones moest 831 punten prijsgeven (-3,1%), terwijl de S&P 500 (-3,2%) voor de vijfde opeenvolgende dag lager ging.

Tech-aandelen betalen het gelag

Opmerkelijk genoeg zijn het vooral tech-aandelen die het gelag betalen en net die aandelen die de voorbije maanden de grootste stijgers op de aandelenbeurzen  waren. Microsoft ging 5,4% lager, Apple moest 4,6% prijsgeven, terwijl Amazon 6,2% verloor. Ook Alphabet, de moederholding boven Google, eindigde de dag 4,6% lager dan bij de opening. Maar ook kleinere aandelen als AMD, Intuit, Salesforce en Nvidia moesten zware verliezen incasseren. Toch noteren al deze aandelen nog tientallen tot soms meer dan honderd procent hoger dan bij het begin van het jaar.

Ondanks de euforische sfeer die nu al maanden Wall Street domineert zijn het vooral de tech-aandelen en de luxe-aandelen die de beurzen recht houden. Ook de oliebedrijven varen goed bij de recente prijsstijgingen op de oliemarkten. Naast die 3 sectoren viel er de voorbije maanden niet veel goed nieuws te rapen.

Tech-monopolies zijn de 'lieverdjes' van de aandelenmarkten

Steeds meer beleggers vluchtten de voorbije maanden in tech-aandelen, die voor vele investeerders een alternatief voor de traditionele 'goede huisvader'-aandelen zijn geworden.

Deze aandelen zijn de ‘lieverdjes’ van de aandelenmarkten gewordenomdat ze als monopolies (in de economie is de legale definitie van een monopolie 'een bedrijf dat meer dan 25% van een markt in handen heeft') de marktprijs kunnen bepalen.

Amerikaans staatspapier wordt steeds duurder

De verkoopsgolf werd veroorzaakt door de stijgende rente. Amerikaans staatspapier met een looptermijn van 10 jaar betaalt nu 3,23% rente, het hoogste niveau sinds 2011. Ook staatspapier met een looptermijn van 2 jaar noteerde woensdag op zijn hoogste niveau sinds 2008.

Wall Street vreest dat de steeds hogere rente de economische groei dreigt te vertragen, omdat mensen minder makkelijk geld gaan lenen.  Ook het IMF kwam eerder deze week met haar vooruitzichten voor 2019. Daaruit bleek dat de globale groei zijn plateau heeft bereikt. De hogere rente, de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de problemen in de opkomende economieën worden door het IMF als 'wolken aan de horizon' beschouwd.

De globale groeiverwachting voor de wereldeconomie werd daarom bijgesteld van 3,9% naar 3,7%. Onder de rijke landen zou enkel het VK volgend jaar meer economische groei laten optekenen dan dit jaar. Tenslotte zorgt ook Italië voor onrust op de markten.

Meer onheil kondigt zich aan voor donderdag. De Dow Futures staat nabeurs op nog eens een verlies van 1.000 punten (-3,94%).

Lees meer