Cover image

© EPA

Economie

Dit zijn de 25 rijkste families ter wereld

De 25 rijkste families ter wereld bezitten samen zo’n 1.100 miljard dollar. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Met uiteenlopende activiteiten van snoeprepen tot hotels hebben ze over verschillende generaties heen hun fortuin vergaard.

Bloomberg heeft een aantal bekende families uit de lijst weerhouden, omdat hun rijkdom op dit moment moeilijk te verifiëren valt. Een fortuin moet ook door meerdere generaties zijn opgebouwd, en het geld mag niet in handen van één persoon zijn. Daardoor staan veel van de rijkste families van Azië, waar de welvaart relatief nieuw is, nog niet in de lijst. En dan zijn er nog de miljonairs die een groot deel van hun fortuin investeren in goede doelen, zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg. Ook zij ontbreken in de volgende lijst van de 25 rijkste families ter wereld.

25. Ferrero

© Getty

 • Fortuin: 19,9 miljard euro

 • Bedrijf: Ferrero

 • Sector: voeding

 • Locatie: Alba (Italië)

In 1946 maakt Pietro Ferrero in het naoorlogse Italië een zoete pasta van hazelnoten, suiker en cacao. Zijn zoon Michele Ferrero zou uiteindelijk het imperium uitbouwen dat ons bekende lekkernijen zoals Ferrero Rocher en Kinderchocolade heeft geschonken. En natuurlijk de erg populaire Nutella, die sinds 1964 wordt gemaakt. Dit jaar kocht Ferrero de Amerikaanse markt van Nestlé.

24. Lauder

© Getty

 • Fortuin: 21,2 miljard euro

 • Bedrijf: Estee Lauder

 • Sector: cosmetica

 • Locatie: New York (VS)

Estee Lauder startte in 1946 een cosmeticabedrijf met haar echtgenoot Joseph. Een jaar later kregen ze hun eerste grote bestelling: Saks Fifth Avenue wou voor 800 dollar aan producten. Nu verkoopt het bedrijf voor 12 miljard dollar aan cosmeticaproducten. Estee overleed in 1995 en intussen zit haar kleinzoon William Lauder al in het zadel. Haar zoon Leonard heeft als hoofd van de rijke familie tal van kunstwerken aan musea geschonken.

23. Hearst

© Getty

 • Fortuin: 21,3 miljard euro

 • Bedrijf: Hearst Corporation

 • Sector: media

 • Locatie: New York (VS)

Het verhaal van deze rijke familie begon in 1880, toen George Hearst de San Francisco Examiner kocht. Hij schonk de krant enkele jaren later aan zijn zoon, die door Harvard University was weggestuurd. William Randolph Hearst zou uiteindelijk de basis leggen voor het fortuin dat de familie vandaag bezit. In 1974 werd zijn kleindochter Patty gedurende 19 maanden gekidnapt. Vandaag bestaat Hearst Corporation onder andere uit de tv-zenders A&E en ESPN, maar sinds dit jaar is ook Fitch Ratings in handen van de familie Hearst.

22. Hoffmann, Oeri

© Getty

 • Fortuin: 21,9 miljard euro

 • Bedrijf: Roche

 • Sector: Farmaceutica

 • Locatie: Bazel (Zwitserland)

Fritz Hoffmann-La Roche richt in 1896 op 28-jarige leeftijd een farmaciebedrijf op. Een belangrijk medicijn in de strijd tegen kanker leverde het bedrijf vorig jaar 54,1 miljard dollar omzet op. Andre Hoffmann is intussen al de vierde generatie van de familie in het bedrijf.

21. Duncan

© Getty

 • Fortuin: 22,6 miljard euro

 • Bedrijf: Enterprise Products Partners

 • Sector: gas en olie

 • Locatie: Houston (VS)

Dan L. Duncan start in 1968 Enterprise Products Partners met 10.000 dollar. Hij heeft op dat moment al een bewogen leven achter de rug. Nog voor hij 18 werd, had hij zijn moeder verloren aan tuberculose, zijn broer aan bloedvergiftiging en zijn vader aan leukemie. In 2010 kwam hij zelf plots te overlijden, maar het bedrijf is nog steeds in handen van zijn familie.

20. Dassault

© Getty

 • Fortuin: 24,2 miljard euro

 • Bedrijf: Dassault Group

 • Sector: divers

 • Locatie: Parijs (Frankrijk)

De activiteiten van de Dassault Group verspreiden zich over meerdere sectoren: militaire vliegtuigen, kranten, vastgoed en software. Oprichter Marcel Bloch was een joodse piloot, die in 1944 in een concentratiekamp zat. Later veranderde hij zijn naam in Dassault, een eerbetoon aan het pseudoniem van zijn broer tijdens de oorlog, wat aanvalstank betekent. Dit jaar overleed zijn zoon Serge Dassault.

19. Johnson

© Getty

 • Fortuin: 24,6 miljard euro

 • Bedrijf: SC Johnson

 • Sector: huishoudgoederen

 • Locatie: Racine (VS)

Het bedrijf staat nu bekend voor de productie van huishoudproducten zoals boenwas, maar het begon in 1882 met de verkoop van parketvloeren. Samuel C. Johnson gaf na zijn overlijden in 1928 de fakkel door aan zijn zoon, en intussen is het familiebedrijf al aan de vijfde generatie toe.

18. Thomson

© Getty

 • Fortuin: 26,9 miljard euro

 • Bedrijf: Thomson Reuters

 • Sector: media

 • Locatie: Ontario (Canada)

Het fortuin van de rijkste familie van Canada begon in de jaren 30 te groeien toen Roy Thomson in Ontario een radiozender oprichtte. In 1934 kocht hij zijn eerste krant, de Timmins Press. Na amper vijf jaar zou hij de meeste kranten van Canada bezitten. Nu heeft de familie via investeringsbedrijf Woodbridge 64 procent van de aandelen van persagentschap Thomson Reuters.

17. Rausing

© Getty

 • Fortuin: 26,9 miljard euro

 • Bedrijf: Tetra Pak

 • Sector: verpakkingen

 • Locatie: Londen (Verenigd Koninkrijk)

De kartonnen verpakkingen van drankjes en melk hebben veel te danken aan de rijke familie Rausing. In de jaren 50 werd Ruben Rausing in Zweden de pionier van deze verpakkingen. Het bedrijf is nu in handen van de nakomelingen van Rubens zoon Gad. Hij kreeg de aandelen van zijn broer Hans in 1995 in handen. Die laatste is nadien beginnen investeren in milieuvriendelijke verpakkingen via het Londense bedrijf Alta Advisers.

16. Lee

© Getty

 • Fortuin: 26,9 miljard euro

 • Bedrijf: Samsung

 • Sector: electronica

 • Locatie: Seoul (Zuid-Korea)

De eerste van de drie Aziatische families in deze lijst is eigenaar van Samsung. In de jaren 30 waren er natuurlijk nog geen mobiele telefoons, en dus is het bedrijf in een heel andere sector opgericht. Lee Byung-chull exporteerde fruit, groenten en vis. In 1987 werd Lee Kun-hee baas van de Samsung Group, die intussen de grootste producent van smartphones ter wereld is geworden.

15. Pritzker

© Getty

 • Fortuin: 29,2 miljard euro

 • Bedrijf: Hyatt Hotels

 • Sector: hotels

 • Locatie: Chicago (VS)

Als zoon van een Oekraïense migrant in de VS begon A.N. Pritzker te investeren in vastgoed en bedrijven met problemen. Hij werkte toen voor het advocatenkantoor van zijn vader. Dit zou de basis worden van een van de oudste rijke families in de VS. In de jaren 50 richtten kleinzonen Jay en Donald Pritzker Hyatt Hotel-keten op. De familie is ook politiek heel actief binnen de Democratische partij. Penny Pritzker was minister van Economische Zaken bij president Barack Obama. En haar jongere broer J.B. wil gouverneur van Illinois worden.

14. Cox

© Getty

 • Fortuin: 29,3 miljard euro

 • Bedrijf: Cox Enterprises

 • Sector: communicatie

 • Locatie: Atlanta (VS)

James M. Cox kocht in 1898 een krant op, het begin van het fortuin van de familie. Met een omzet van 20 miljard dollar is Cox Enterprises vandaag onder andere eigenaar van het op twee na grootste kabelbedrijf van de Verenigde Staten. De nakomelingen van de oprichter zijn nog steeds aandeelhouders in de firma.

13. Kwok

© Getty

 • Fortuin: 29,6 miljard euro

 • Bedrijf: Sun Hung Kai Properties

 • Sector: vastgoed

 • Locatie: Hongkong

Zoals bij vele Aziatische ondernemingen is het fortuin van de familie Kwok nog recent. Kwok Tak-Seng was een groothandelaar toen hij in 1972 Sun Hung Kai Properties overnam. Nu is het een van de belangrijkste vastgoedbedrijven van Hongkong. Toen hun vader in 1990 overleed, namen broers Walter, Thomas en Raymond het roer over.

12. Mulliez

© Getty

 • Fortuin: 32,7 miljard euro

 • Bedrijf: Auchan

 • Sector: retail

 • Locatie: Lille (Frankrijk)

Gerard Mulliez werd geboren in een familie die toen al een kledingbedrijf in handen had. Zelf richt hij in 1961 de eerste winkel van de Franse supermarktketen Auchan op. Het bedrijf is bekend als de Walmart van Frankrijk. Nu is het immers een van de grootste supermarktketens van Europa. De rijke familie bezit nog meer dan dat, want de Association Familiale Mulliez domineert nog andere retailbedrijven, zoals het sportmerk Decathlon.

11. Albrecht

© Getty

 • Fortuin: 33,8 miljard euro

 • Bedrijf: Aldi

 • Sector: retail

 • Locatie: Essen/Mülheim (Duitsland)

Toen broers Theo en Karl Albrecht na de Tweede Wereldoorlog van het front terugkeerden, namen ze de kruidenierszaak van hun ouders over. Zo ontstond de goedkope supermarktketen Aldi. Na een familieruzie verdeelden de broers het bedrijf in twee takken: Aldi Nord en Aldi Sud. Samen bezitten de ketens nu meer dan 10.000 supermarkten. Theo werd in 1971 gedurende 17 dagen ontvoerd en de daders kregen twee miljoen dollar voor zijn vrijlating. Karl stierf in 2014.

10. Boehringer, von Baumbach

© Getty

 • Fortuin: 36,7 miljard euro

 • Bedrijf: Boehringer Ingelheim

 • Sector: farmaceutica

 • Locatie: Ingelheim (Duitsland)

Albert Boehringer richtte het bedrijf al in 1885 op en ruim 130 jaar later zijn z’n nakomelingen een van de rijkste families van Duitsland. In 1992 werd Erich von Baumbach, de schoonzoon van Albert Boehringer Jr. de voorzitter van de aandeelhouders. Nu is Hubertus von Baumbach samen met zijn uitgebreide familie nog steeds eigenaar van het bedrijf.

9. Cargill, MacMillan

© Getty

 • Fortuin: 36,8 miljard euro

 • Bedrijf: Cargill

 • Sector: industrie

 • Locatie: Minneapolis (VS)

William W. Cargill wordt in 1865 eigenaar van een graanbedrijf. Nu is Cargill een van de grootste bedrijven van Amerika, een ware reus in voeding, landbouw en industrie. De familie is ook vandaag nog de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf.

8. Quandt

© Getty

 • Fortuin: 37,2 miljard euro

 • Bedrijf: BMW

 • Sector: auto

 • Locatie: München (Duitsland)

Emil Quandt kreeg in 1883 de leiding over een textielfabriek. Via zijn zoon Günther had de familie aandelen bij autofabrikant BMW. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de familie goede zaken door met de nazi’s samen te werken. Maar het zou Herbert, een van de zonen van Günther, zijn die het echte fortuin vergaarde. Hij investeerde nog meer in BMW en redde zo het autobedrijf dat zwaar in de problemen zat. Vandaag is BMW een van de grootste producenten van luxewagens. Herberts kinderen, Stefan Quandt en Susanne Klatten, leiden nu het bedrijf.

7. Ambani

© Getty

 • Fortuin: 37,8 miljard euro

 • Bedrijf: Reliance Industries

 • Sector: industrie

 • Locatie: Mumbai (India)

Dhirubhai Ambani richtte het bedrijf in 1957 op, toen hij uit Jemen naar India terugkeerde. Hij stierf in 2002, maar had geen testament opgesteld. Daarom moest zijn echtgenote een overeenkomst tussen haar zonen Mukesh en Anil forceren. Mukesh werd de nieuwe baas van het bedrijf, en nu woont hij in de grootste privéwoning ter wereld.

6. Wertheimer

© Getty

 • Fortuin: 39,7 miljard euro

 • Bedrijf: Chanel

 • Sector: luxegoederen

 • Locatie: Parijs (Frankrijk)

Pierre Wertheimer sluit in 1924 een contract over parfum met fashionista Coco Chanel. Nu leiden broers Alain en Gerard Wertheimer het modehuis dat de ‘little black dress’ introduceerde. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 9,6 miljard dollar. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Chanel financiële cijfers bekend maakte.

5. Dumas

© Getty

 • Fortuin: 42,8 miljard euro

 • Bedrijf: Hermes

 • Sector: luxegoederen

 • Locatie: Parijs (Frankrijk)

Een van de oudste rijke families in deze lijst begon er al in 1837 aan, toen Thierry Hermes rij-uitrusting voor edellieden fabriceerde. Maar het zou uiteindelijk Jean-Louis Dumas zijn die meer dan een eeuw later het bedrijf in een van de grootste producenten van luxegoederen zou veranderen. Hij stierf in 2010, maar met CEO Axel Dumas en artistiek directeur Pierre-Alexis Dumas is de familie nog steeds vertegenwoordigd.

4. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius

© Getty

 • Fortuin: 47,1 miljard euro

 • Bedrijf: Anheuser-Busch Inbev

 • Sector: drank

 • Locatie: België

De op drie na rijkste familie is afkomstig uit België en is een collectief van drie families uit de biersector. De roots gaan terug tot in de veertiende eeuw. In 1987 kwam de familie Van Damme erbij, toen Piedboeuf en Artois samen Interbrew vormden. In 2004 volgde een fusie met het Braziliaanse AmBev.

3. Mars

© Getty

 • Fortuin: 78,1 miljard euro

 • Bedrijf: Mars

 • Sector: confectie

 • Locatie: McLean (VS)

De top 3 van de rijkste families steekt er duidelijk bovenuit. Frank Mars is op het einde van de negentiende eeuw als schooljongen al bezig met chocolade. Bekende snacks zoals Mars, Milky Way en M&M’s zijn vandaag producten van de firma. Al haalt het bedrijf intussen meer dan de helft van zijn omzet ter waarde van 35 miljard dollar uit … producten voor huisdieren.

2. Koch

© Getty

 • Fortuin: 86 miljard euro

 • Bedrijf: Koch Industries

 • Sector: industrie

 • Locatie: Wichita (VS)

Fred Koch richt in 1940 de Wood River Oil and Refining Company op. Hij liet zijn bedrijf na aan zijn zonen Frederick, Charles, David en William. Door een familieruzie over de leiding in het bedrijf stappen Frederick en William begin jaren 80 op. Charles en David maakten het bedrijf nadien tot een reus in de industrie, met een omzet van ongeveer 100 miljard dollar. David moest dit jaar door gezondheidsproblemen zijn positie opgeven.

1. Walton

© Getty

 • Fortuin: 132 miljard euro

 • Bedrijf: Walmart

 • Sector: retail

 • Locatie: Bentonville (VS)

De rijkste familie ter wereld is met ruime voorsprong Walton. In 1945 kocht Sam Walton zijn eerste winkel. In de jaren 90 nam zijn oudste zoon Rob de leiding over. Intussen heeft Walmart wereldwijd al meer dan 12.000 winkels die samen een omzet van 500 miljard dollar hebben.

Lees meer