Cover image

© LAJ

Economie

China houdt nog een troefkaart achter de hand in de handelsoorlog: toeristen

De Verenigde Staten ontvangen minder zakenlui, toeristen en studenten uit China. Dat is een signaal dat de handelsoorlog tussen beide landen zich op onvoorspelbare en bijzonder kostbare manier zou kunnen verspreiden. Dat zegt David J. Lynch, redacteur economie bij de Amerikaanse krant The Washington Post. De terugval is geen gevolg van een officiële maatregel van de Chinese overheid, maar toont volgens Lynch duidelijk aan dat het toerisme in een aanhoudende handelsoorlog voor China een belangrijk wapen zou kunnen worden.

Hij wijst er daarbij op dat Chinese consumenten elk jaar in de Verenigde Staten 60 miljard dollar uitgeven aan diensten zoals reizen en toerisme.

Overschot

“In tegenstelling tot het goederenverkeer, hebben de Verenigde Staten op het gebied van diensten tegenover China een belangrijk handelsoverschot,” betoogt Lynch. “Dit maakt van de sector in een langdurige handelsoorlog een groot en mogelijk kwetsbaar doelwit."

"China heeft dat eerder al gedaan. Tijdens een onderling diplomatiek geschil vorig jaar verbood de Chinese regering de verkoop van pakketreizen naar buurland Zuid-Korea. De boycot kostte de Zuid-Koreaanse bedrijven op amper enkele maanden bijna 7 miljard dollar. Chinese toeristen gaven immers massaal gehoor aan het bevel van hun regering om andere bestemmingen op te zoeken.”

Een soortgelijke boycot tegen de Verenigde Staten zou volgens Lynch wellicht de Chinese middenklasse voor het hoofd stoten. “Die demografie zoekt immers Amerikaans onderwijs voor zijn kinderen, terwijl de Verenigde Staten ook als een gegeerde vakantiebestemming wordt beschouwd,” benadrukt hij.

“Een Chinees embargo zou echter de Amerikaanse reisindustrie van zijn meest lucratieve klanten kunnen beroven. Chinese toeristen besteden op een reis naar de Verenigde Staten een gemiddeld budget van 6.900 dollar. Een boycot zou ook nadelige gevolgen hebben voor de Amerikaanse universiteiten, die aan de instroom van Chinese studenten een belangrijke inkomstenbron hebben.”

Onmiddellijk

“Een beperking van het Chinese toerisme zou voor de Verenigde Staten een zwaardere impact hebben dan bijkomende tarieven op de Chinese import van goederen uit de Verenigde Staten,” benadrukt ook Joy Dantong Ma, onderzoeker aan het Paulson Institute in Chicago. “Het is voor Chinese reizigers gemakkelijker aan andere bestemming in de wereld te kiezen dan de Chinese handelaars andere voorraadketens kunnen opbouwen."

"Ingrepen in de toeristische sector kunnen onmiddellijke gevolgen hebben. Twee jaar geleden werden in de Verenigde Staten drie miljoen Chinese bezoekers opgetekend. China kan door zijn omvang en economisch potentieel een grote druk uitoefenen."

“Het is niet waarschijnlijk dat de Chinese leiders tot toeristische sancties zullen overgaan,” meent Andy Rothman, beleggingsstrateeg bij Matthews Asia. "De Verenigde Staten zijn immers een grotere en belangrijkere partij dan Zuid-Korea. Sancties zouden bij de Chinese bevolking tot onrust kunnen leiden."

"China hoopt nog altijd op een overeenkomst om een einde te maken aan het handelsconflict. Dat zou echter kunnen veranderen wanneer de onderhandelingen vastlopen en beide partijen zich steeds verder voor het gevecht zouden beginnen in te graven. Eerdere waarschuwingen van de Chinese overheid voor reizen naar de Verenigde Staten hadden al een duidelijke weerslag.”

“In juli dit jaar waarschuwde de Chinese ambassade in Washington landgenoten dat reizen naar de Verenigde Staten tot hoge medische rekeningen konden leiden en de bezoekers aan vuurwapengeweld en straatcriminaliteit konden blootstellen,” zegt Lynch nog. “De waarschuwing droeg ertoe bij dat de Verenigde Staten op de lijst met de populairste bestemmingen van de Chinese toeristen tot een negende plaats terugvielen, tegenover een zesde plaats vorig jaar.”

Lees meer