Cover image

© Getty Images

Tech

Chinese ingenieurs moeten Amerikaanse fabriek runnen omdat er in de VS onvoldoende personeel is

Foxconn gaat Chinese ingenieurs naar Wisconsin sturen omdat ze in de VS geen volk vinden.

Foxconn is ‘s werelds grootste assemblagebedrijf voor consumentenelektronica en is de belangrijkste leverancier van Apple. Het bedrijf wil nu Chinese ingenieurs naar de VS sturen om er een fabriek die in de staat Wisconsin wordt gebouwd te bemannen. Dat schrijft de Wall Street Journal. Het Taiwanese bedrijf heeft het moeilijk om ingenieurs en ander personeel te vinden op de Amerikaanse markt.

De ingenieurs die worden uitgestuurd zijn mensen die al voor Foxconn actief zijn in China. 

De Verenigde Staten bevinden zich zo goed als in een staat van ‘full employment’. Vorige maand wist het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics weten dat er in het land nu 1 miljoen meer vacatures zijn dan werklozen.

3 miljard dollar belastingaftrek en honderden miljoenen aan andere voordelen

De staat Wisconsin had Foxconn een belastingaftrek van 3 miljard dollar beloofd en lokale gemeenten hadden daar nog eens honderden miljoenen dollars in voordelen aan toegevoegd. Om van deze voordelen te profiteren moest Foxconn wel aan bepaalde investerings- en rekruteringsvoorwaarden voldoen.

Maar de werkloosheid in Wisconsin bereikte de voorbije maanden een absoluut minimum en staat nu op 3%, een pak minder dan het nationale gemiddelde.

13.000 jobs

Foxconn bouwt in Wisconsin een fabriek van 2,2 miljoen vierkante meter (3 maal de omvang van het Pentagon), maar ondervindt nu steeds meer problemen om die fabriek te bemannen.  De ganse zaak is ondertussen uitgegroeid tot een politieke kwestie, omdat het om de grootste belastingaftrek gaat ooit in de staat gegeven. Scott Walker, de Republikeinse gouverneur van Wisconsin, had vol ingezet op Foxconn in ruil voor 13.000 jobs. Maar nu het beschikbare personeel op de arbeidsmarkt in de VS steeds kleiner wordt, lijkt dat aantal totaal onhaalbaar.

Ook Amazon vindt geen volk

Dat de situatie in de VS stilaan hopeloos wordt moet ook blijken uit de aankondiging van Amazon eerder deze week. Het bedrijf van Jeff Bezos wilde een tweede hoofdkwartier bouwen in de VS en zou daarbij 50.000 jobs creëren. Maar vanwege de krappe arbeidsmarkt gaat dat niet door en zal het hoofdkwartier over 2 steden worden gesplitst.

Foxconn ontkent de situatie zoals ze door de Wall Street Journal wordt voorgesteld, maar verschillende lokale experts in rekrutering beschrijven de situatie in Wisconsin als zeer moeilijk.

Lees meer