Cover image

© Pixabay

Economie

Met een recessie voor de deur wordt in Rome plots naar Brussel geluisterd

Nu Italië met een dreigende recessie wordt geconfronteerd, wordt de harde taal tegenover de Europese Unie sterk afgezwakt en blijkt een toenemende bereidheid om met de Europese Commissie over het begrotingstekort van het land te onderhandelen. Dat zegt Olivier Tosseri, Italiaans correspondent van de Franse krant Les Echos.

“Italië is in zijn begrotingsoorlog met de Europese Commissie van een hevige weerstand snel naar een vroege capitulatie geëvolueerd,” benadrukt Olivier Tosseri. “Er was eind november al een wapenstilstand merkbaar, toen bleek dat de Italiaanse vice-premiers Luigi di Maio en Matteo Salvini hun zware aanvallen op de eurocraten en de zogenaamde Europese dictaten lieten vallen."

"Daardoor kan er nu onderhandeld worden, waarbij de Italiaanse premier Giuseppe Conti de tijd krijgt om voor de volgende vergadering van de Ecofin (17 december) een antwoord te vinden.” Getracht wordt nu om het voorziene tekort op het Italiaanse budget van volgend jaar van 2,4 procent naar 2 procent terug te brengen.

Leefloon

“Om die doelstelling te bereiken, heeft de Italiaanse regering beslist om zijn financieringswet, die net voor kerstmis aan het parlement moet worden voorgelegd, te ontdoen van zijn duurste maatregelen,” zegt Tosseri. “Onder meer worden ingegrepen bij de modaliteiten voor het leefloon en de vervroegde uittreding."

"De lancering van deze stelsels wordt vertraagd, terwijl ook het aantal begunstigden wordt teruggeschroefd. Het leefloon wordt bovendien van 780 euro naar 500 euro teruggebracht. Die twee elementen vormden nochtans twee cruciale symbolen van het Italiaanse regeringsprogramma.”

“Om de ingrepen door de Italiaanse bevolking te laten accepteren, heeft de regering onder meer een aantal bijkomende fiscale cadeaus aangekondigd,” betoogt Tosseri. “De toekomst zal echter moeten uitwijzen of deze compensaties voldoende zullen zijn om de ontgoocheling bij de kiezers te kalmeren."

"De Europese Commissie heeft daarentegen al goedkeurend gereageerd. Volgens Valdis Dombrovskis, Europees commissaris voor de financiële stabiliteit, is er een duidelijke verandering merkbaar in het discours van de Italiaanse populistische regering. Pierre Moscovici, Europees commissaris voor Europese zaken, kondigde aan alle mogelijke inspanningen te zullen doen om de dialoog verder te zetten.”

Sancties

Indien Italië niet aan de Europese budgetnormen voldoet, dreigt het land geconfronteerd te worden met sancties die tot meer dan 3 miljard euro kunnen oplopen. “Wellicht heeft de eigen economische situatie Italië sneller tot onderhandelen bereid gemaakt dan een eventuele druk vanuit de Europese Unie,” betoogt Tosseri.

“Voor de eerste keer sinds vorig jaar daalde het Italiaanse bruto binnenlandse product tijdens het voorbije kwartaal met 0,1 procent. Over het hele jaar zou Italië nog een economische groei kennen van 0,7 procent, tegenover een stijging met 1,2 procent zoals eerder door de Italiaanse regering was verwacht.”

Volgens de Italiaanse ondernemersorganisatie Confindustria zou de industriële productie van het land tijdens de maand november met 0,5 procent zijn gedaald. Ook de inkoopmanagersindex is tijdens de maand oktober - voor de eerste keer in meer dan twee jaar - tot minder dan 50 punten teruggevallen.

Vincenzio Boccia, voorzitter van de Italiaanse werkgevers, waarschuwt dat een vertraging van de economie snel in een samentrekking zou kunnen uitmonden.

Lees meer